Sharon: meer kolonies gaan weg

Meer nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever dan de vier die recentelijk zijn ontruimd, zullen moeten verdwijnen in een uiteindelijk vredesakkoord met de Palestijnen. Dat heeft de Iraëlische premier Ariel Sharon gisteren verklaard in een vraaggesprek met de Israëlische televisiezender Kanaal 10. Maar alle belangrijke nederzettingenblokken blijven in Israëlische handen, onderstreepte hij de bestaande regeringspolitiek.

Er komt geen tweede eenzijdige ontruiming, zoals de evacuatie van 21 nederzettingen in de Gazastrook en de vier op de Westelijke Jordaanoever van eerder deze maand, zo herhaalde hij eerdere uitspraken. ,,Dit was een eenmalige actie'', zei hij.

Maar ,,de bestaande gemeenschappen in Judea en Samaria blijven niet allemaal'', zei hij. Hun lot wordt bepaald in de laatste fase van eventuele onderhandelingen met de Palestijnen, aldus Sharon.

Sharon heeft eerder diverse malen onderstreept dat dergelijke onderhandelingen pas kunnen beginnen als de Palestijnse autoriteiten aan alle geweld tegen Israël een eind hebben gemaakt en extremistische organisaties als Hamas en Islamitische Jihad allemaal hebben ontmanteld. De Palestijnen willen niet verder gaan dan ontwapening. Hamas op zijn beurt heeft dat eveneens zonder meer van de hand gewezen.

Kolonisten in de nederzetting Teneh Omarim op de Westelijke Jordaanoever willen nu al weg. Een van hun vertegenwoordigers. Eliezer Weider, zei vandaag tegen radio Israël dat de meeste inwoners een brief aan Sharon hebben ondertekend met het verzoek te kunnen profiteren van dezelfde compensatie als de kolonisten die eerder deze maand werden geëvacueerd. De nederzetting telt 85 gezinnen. De meeste inwoners zien volgens Weider geen toekomst in het gebied aangezien ze aan de Palestijnse kant van de afscheiding wonen die Israël langs en op de Westelijke Jordaanoever bouwt.