SBM gedijt bij grote olievraag

De winst van SBM Offshore, het voormalige IHC Caland, is door aantrekkende investeringen in de olie- en gasindustrie fors gestegen. De onderneming, die voor de olieindustrie olietankers ombouwt tot productie- en opslagsystemen, boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 73,5 miljoen dollar (60 miljoen euro). Het bedrijf gaat ervan uit dat de winst voor heel 2005 zal stijgen van 125 naar 140 miljoen euro.

De omzet daalde van 655,4 miljoen naar 607,1 miljoen dollar. Die daling is veroorzaakt door de twee scheepswerven IHC Holland en De Merwede. Ook leed het bedrijf, dat twee jaar geleden de werf Van der Giessen-de Noord moest sluiten, een boekverlies van 52 miljoen euro op de verkoop van de scheepswerven.

SBM Offshore deed vorig jaar afstand van de scheepsbouw om zich volledig te richten op drijvende olieproductie- en opslagschepen, zogeheten FPSO's. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in deze sector en ontwikkelt via een geavanceerde techniek systemen waarmee tot op zeer grote diepte op zee naar olie kan worden geboord. ,,Onze expertise op dit terrein verschaft ons een voorsprong ten opzichte van onze concurrenten'', verklaarde bestuursvoorzitter Philip Keller eerder dit jaar.

Vooral in diep water in de Golf van Mexico en voor de kust van West-Afrika doet SBM uitstekende zaken met zijn FPSO's. Het sluit daarvoor meerjarige contracten af met de grote oliemaatschappijen in de wereld, waardoor SBM verzekerd is van een gelijkmatige stroom van inkomsten. Het aantrekken van de oliemarkt, alsmede een hoge olieprijs, is weliswaar niet onbelangrijk voor SBM, maar het bedrijf is er niet echt van afhankelijk.

De betere marktomstandigheden zorgden in het eerste half jaar echter wel voor ruim 900 miljoen dollar aan orders. Vorig jaar was dat in het eerste halfjaar nog maar de helft van dat bedrag.