Kort geding om ophokplicht kip

Stichting Wakker Dier, de Dierenbescherming, Milieudefensie en het platform voor biologische boeren Biologica verzetten zich tegen de ophokplicht. De organisaties bereiden een kort geding voor tegen het besluit van minister Veerman (Landbouw, CDA) om kippen tijdens de vogeltrek binnen te houden. Deze maatregel ging vorige week in, maar vond geen navolging binnen de Europese Unie.

Volgens directeur M. Thieme van Stichting Wakker Dier worden pluimveehouders nu onevenredig gedupeerd. De stichting noemt de ophokplicht dieronvriendelijk en bovendien niet zonder risico. ,,Als al die kippen bij elkaar zitten is de kans op ziektes nog groter'', aldus Thieme. De milieuorganisaties menen dat een uitbraak van vogelpest niet wordt voorkomen door kippen massaal binnen te houden.

De organisaties maken zich sterk voor verdere maatregelen om een uitbraak van het vogelpestvirus te voorkomen. Thieme: ,,De besmetting door trekvogels is niet het grootste risico. Het transport van pluimvee moet aan banden worden gelegd. In 2003 zorgde het vervoer van kippen voor de explosieve uitbraak van vogelpest.'' Thieme vindt dat maatregelen tegen de vogelpest consequent moeten worden doorgevoerd en verwijt het ministerie van Landbouw dat economische belangen voorrang krijgen.

De organisaties pleiten verder voor vaccinatie en ontsmetting bij vervoer van vogels. Ook de import van pluimvee uit vogelpestgebieden en zelfs de toelating van toeristen uit die landen moet volgens Thieme worden beperkt.

De milieuorganisaties hebben goede hoop over de afloop van het kort geding. Ze voelen zich gesterkt door deskundigen van de Europese Commissie. Die noemden het binnenhouden van kippen in verband met de vogeltrek een `disproportionele maatregel'.

BIOKIP: pagina 8