Kabelfabriek Draka schrapt 330 banen

Kabelproducent Draka schrapt 330 banen bij de divisie die laagspanningskabels maakt. Een fabriek in het Britse Leeds gaat dicht en het personeelsbestand in Nederland wordt ingekrompen.

Dat heeft Draka vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Draka boekte in de eerste zes maanden van dit jaar weer 16,4 miljoen euro winst, na een verlies van 11,6 miljoen euro in 2004. In het winstcijfer is een incidentele meevaller opgenomen; als die buiten beschouwing blijft, resteert een nipte winst van 1 miljoen euro.

Voor de reorganisatie van de laagspanningsdivisie, die onder meer kabels levert aan de bouw, de energiesector en de auto-industrie, trekt Draka 23 miljoen euro uit. Draka verwacht daarmee op jaarbasis zo'n 15 miljoen euro aan kosten te besparen. Vorig jaar greep Draka ook al in bij zijn andere divisie, de gezamenlijke onderneming van Draka en het Franse Alcatel die glasvezel- en communicatiekabel maakt voor de telecom- en ICT-sector. Daarbij sloot Draka twee glasvezelfabrieken in Finland en Duitsland en verdwenen er 316 banen.

De maatregelen zijn onderdeel van de plannen van de begin dit jaar aangetreden nieuwe bestuursvoorzitter van Draka, Garo Artinian, om de gemiddelde winstmarge van het bedrijf op te krikken van de huidige 1,4 procent tot 5 procent in 2007. Draka wil dit bereiken door verliesgevende activiteiten te staken en zich te concentreren op specialistische kabels met een hoge toegevoegde waarde. Het bedrijf breidt zijn fabrieken in China en Oost-Europa uit, omdat de afzetmarkt daar het snelst groeit. In West-Europa richt Draka zich vooral op het doorvoeren van kostenbesparingen.

In het eerste halfjaar boekte Draka vooral goede resultaten bij zijn laagspanningsactiviteiten. Mede daardoor steeg de omzet van Draka als geheel met 14 procent tot 897,9 miljoen euro. Terwijl de laagspanningsdivisie haar bedrijfsresultaat met 16 procent verhoogde tot 28,5 miljoen euro, bleef de glasvezel- en communicatiekabeldivisie verliesgevend. Het negatieve bedrijfsresultaat van 8,7 miljoen euro was wel kleiner dan in de tweede helft van vorig jaar.

Voor het tweede halfjaar rekent Draka, dat 8.600 werknemers heeft en actief is in 26 landen, op een hogere winstmarge als gevolg van de resultaten van reeds eerder ingezette reorganisaties. De vraag naar kabels, die in het eerste halfjaar 1 procent groeide, zal naar verwachting stabiel blijven. Draka houdt wel last van de schommelende prijzen van de belangrijkste grondstoffen, zoals koper en kunststof.