Hulpmotor voor handmatig voortbewogen rolstoel

Een rolstoelgebruiker hoeft zijn handmatig voortbewogen exemplaar niet meer zo snel in te ruilen voor een elektrisch, dankzij een motor die eenvoudig op de wielen kan worden geplaatst.

`Joystick on the Wheel' is een elektrische hulpmotor voor rolstoelen. Installatie is heel eenvoudig door alleen de wielen van een handmatig voortbewogen rolstoel te vervangen. De gebruiker kan de rolstoel voortaan met de hand of elektrisch bedienen.

De twee nieuwe wielen klikken met standaard quick release-assen vast op de rolstoel. Naast de standaardhoepel voor handmatige aandrijving beschikt de gebruiker per wiel ook over een tweede, kleinere hoepel die werkt als een gashendel. Hoe ver hij deze hoepel naar voren of naar achteren verdraait, bepaalt de mate van aandrijving of afremmen. Handmatig en elektrisch aandrijven kan door elkaar zonder aparte omschakeling.

Joystick on the Wheel is een gezamenlijke ontwikkeling van ingenieursbureau 3T en ontwerpbureau Indes. Het systeem bestaat per kant uit een direct op de as gemonteerde elektromotor, een accupakket, de besturingshoepel en de benodigde elektronica met besturingssoftware. De technologie is gebaseerd op die van de elektrische fiets van Sparta. Dankzij massaproductie van veel van de onderdelen komt de prijs naar verwachting meer dan 1.000 euro lager te liggen dan die van een conventionele elektrische rolstoel. Elektrische rolstoelen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 4.000 euro. Huidige rolstoelhulpaandrijvingen zijn zelfs nog duurder door een omvangrijke installatie met aanpassingen aan het frame. Bovendien is Joystick on the Wheel stiller en heeft het een grotere actieradius. Die ligt op twintig kilometer tegenover de huidige twaalf tot vijftien kilometer voor elektrische rolstoelen.

Volgens de ontwerpers overwint Joystick on the Wheel ook de psychologische weerstand bij gebruikers om hun handmatig voortbewogen rolstoel in te ruilen voor een elektrische rolstoel. Toch moeten de meeste rolstoelgebruikers op een bepaald moment overstappen omdat hun fysieke kracht en coördinatie afnemen door ouderdom of slijtage ten gevolge van een progressieve spierziekte. Met Joystick on the Wheel kan iemand zijn eigen vertrouwde rolstoel behouden zonder dat deze merkbaar van uiterlijk verandert. Voor met name oudere gebruikers is het besturingssysteem makkelijker te leren dan een joystick.

3T en Indes onderhandelen momenteel met drie rolstoelfabrikanten voor verdere uitontwikkeling en certificering van hun product. De geplande marktintroductie is in medio 2006.

www.3t.nl

www.indes.nl

    • Paul Schilperoord