Fugro trekt bod op Noors bedrijf in

Fugro heeft geen hoger bod uitgebracht op de Noorse branchegenoot Exploration Resources. Dat heeft Fugro-bestuursvoorzitter Gert-Jan Kramer vanmorgen gezegd.

De Nederlandse bodemonderzoeker, die vorige week de overname op het Noorse bedrijf aankondigde, werd gisteren afgetroefd door de Franse concurrent Compagnie Générale de Géophysique (CGG). De Fransen boden omgerekend 285 miljoen euro, ruim meer dan de 250 miljoen euro die Fugro bereid was te betalen.

Aandeelhouders van het bedrijf hadden kort na het bod van Fugro al aangegeven dat ze de prijs die de Nederlanders wilden betalen te laag vonden. Op de beurs steeg het aandeel van het bedrijf boven het bod van Fugro uit, omdat de aandeelhouders rekening hielden met een tegenbod.

Fugro, dat drie seismologische schepen bezit voor bodemonderzoek op zee, wilde Exploration Resources overnemen om ook de drie vergelijkbare schepen die de Noren bezitten in te kunnen zetten. Fugro werkte sinds 2003 al samen met de Noren, maar die overeenkomst loopt volgend jaar af.

Kramer geeft toe dat een overname van het Noorse bedrijf de voorkeur had boven de huur of bouw van extra scheepsruimte. Maar meer dan 250 miljoen euro vindt hij Exploration Resources niet waard. De topman vindt dat de Fransen te veel betalen.

Fugro is nu van plan de middelen die het opzijgezet had om Exploration Resources over te nemen deels in te zetten om extra scheepsruimte in te huren. Een andere mogelijkheid is een aantal andere schepen om te bouwen, zodat ze geschikt worden voor seismologisch onderzoek op zee. ,,We hadden altijd al twee scenario's klaarliggen'', aldus Kramer.

De overname had het laatste wapenfeit moeten worden van de eind dit jaar terugtredende bestuursvoorzitter, onder wiens leiding Fugro sinds 1983 meer dan honderd bedrijven overnam. Dat is nu echter mislukt.

Fugro boekte in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 32,1 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 8 procent tot 518 miljoen euro. Fugro verwacht de komende jaren te kunnen blijven profiteren van de hoge olie- en gasprijzen. Die maken het voor energiebedrijven aantrekkelijk om nieuwe oliebronnen te zoeken, waarbij ze bedrijven als Fugro inschakelen.