Frankrijk voert druk op over kwestie-Cyprus

De druk op Turkije om Cyprus te erkennen is vanmorgen verder opgevoerd. De Franse regering acht toetreding van Turkije tot Europese Unie zonder erkenning van Cyprus ,,nauwelijks denkbaar''.

Dit heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, vanmorgen in Parijs gezegd. Cyprus maakt sinds 1 mei van het vorig jaar deel uit van de Europese Unie. Het is de bedoeling dat op maandag 3 oktober aanstaande de onderhandelingen met Turkije over het lidmaatschap van de EU beginnen.

Het begin van deze besprekingen, die naar verwachting jaren zullen duren, staat formeel los van een officiële erkenning van het eiland Cyprus dat is gesplitst in een Grieks en een Turks deel. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zegt vandaag in het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza dat geen van de landen van de Unie tot nu toe heeft gesuggereerd de start van de onderhandelingen met Turkije uit te stellen.

Het standpunt van de Commissie is dat Turkije geen ,,wettelijke'' plicht heeft om Cyprus voorafgaand aan het begin van de onderhandelingen formeel te erkennen. Maar een woordvoerder van de Commissie zei gisteren dat het wel zou helpen als Turkije zich ten aanzien van Cyprus soepeler zou opstellen.

Toen de Europese regeringsleiders eind vorig jaar besloten de onderhandelingen met Turkije over volledig lidmaatschap te beginnen, werd als een van de voorwaarden gesteld dat de Turken het aangepaste douaneverdrag met de Europese Unie zouden ondertekenen. Dit was nodig omdat de Unie met tien landen, waaronder Cyprus, was uitgebreid. Toenmalig roulerend EU-voorzitter, de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende, erkende toen ook dat de ondertekening van het verdag geen ,,formele juridische erkenning'' inhield.

Na de ondertekening van het douaneverdrag in juli van dit jaar stelde Turkije expliciet dat deze handeling geen erkenning van Cyprus inhield. Volgens Groot-Brittannië, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie, is dit ook niet noodzakelijk. Eind deze week zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de kwestie bespreken tijdens een informele bijeenkomst in het Engelse Newport.

In Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn de afgelopen tijd de reserves tegen een volledig Turks lidmaatschap van de EU toegenomen. Ook in Nederland speelde rond het referendum van 1 juni de kwestie-Turkije mee bij het afwijzen van de Europese Grondwet.