Europese subsidies

Jaarlijks geeft de Europese Unie 43 miljard euro uit aan landbouwsubsidies. Dat is bijna de helft van de EU-begroting. Met de openbaarmaking van de subsidies voor zijn eigen bedrijven liep minister Veerman (Landbouw) vooruit op de publicatie van een belangrijk deel van de gegevens over andere Nederlandse ontvangers van Europese landbouwsubsidies. Dit is gepland voor 21 september.

Eerdere openbaarmaking van dit soort gegevens in het Verenigd Koninkrijk onthulde dat de Europese landbouwsubsidies niet naar armlastige boeren gaan, maar vooral naar grote agrarische bedrijven en grootgrondbezitters. De Britse vorstin Elizabeth en suikergigant Tate & Lyle zijn onder de ontvangers van Europese subsidies.

In 2003 kwamen de EU-lidstaten een belangrijke wijziging van het subsidiestelsel overeen: minder geld voor producten, meer voor de boer. Het Verenigd Koninkrijk, dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie, probeert de hoogte Europese landbouwsubsidies weer ter discussie te stellen. Minister Veerman verzet zich daartegen. Hij vindt dat Europa zich moet houden aan de afspraken uit 2003, die voor tien jaar gelden. Tegenstanders van de subsidies wijzen onder meer op het handelsverstorende effect ervan. Zo zouden aanbieders uit landen buiten Europa geen eerlijke kans krijgen.