Diamant is onttroond als hardste materiaal

Een nieuwe vorm van koolstof blijkt harder dan diamant. Fysici van de Universiteit van Bayreuth maakten het recordmateriaal door koolstof-60 (buckyballen) in een compressiecel aan een immense druk (20 gigapascal – tweehonderdduizend maal de luchtdruk) bloot te stellen en tegelijkertijd te verhitten tot 2300 graden Celsius. Met het oog op industriële exploitatie is het proces inmiddels gepatenteerd. Bij deze extreme omstandigheden vormden zich minuscule, in elkaar grijpende koolstofstaafjes. Deze kristalletjes hadden een diameter van 5 à 20 nanometer en een lengte van 1 micron (een nanometer is een miljoenste millimeter, een micrometer een duizendste millimeter). Röntgenonderzoek wees uit dat de staafjesconfiguratie 0,3 procent compacter is dan diament. Tegelijk is het tien procent harder, waarmee diamant als hardste materiaal is onttroond.