Cricketrel Ashes: boze, beboete Aussies

De nederlaag van de Australische cricketers tegen Engeland in de vierde testmatch van de `Ashes' in Nottingham kreeg afgelopen zondag een opmerkelijke nasleep. Aanvoerder Ricky Ponting werd na de nederlaag bestraft met een boete van circa vierduizend euro en Simon Katich kon ongeveer drieduizend euro op tafel leggen. Beiden protesteerden tijdens de wedstrijd met veel misbaar bij de Pakistanse scheidsrechter Aleem Dar. Ongebruikelijk in een tak van sport waar goed gedrag hoog in het vaandel staat, ofwel: `it was not cricket'.

De Australische frustratie en de daaropvolgende reactie was begrijpelijk. The Aussies zijn al sinds 1988 in bezit van de Ashes – de landenwedstrijd die sinds 1877 tussen de cricketteams van Engeland en Australië wordt gespeeld – en alleen om commerciële redenen zou het voor de Engelse cricketbond (die bij het huidige scoreverloop op volle stadions en veel media-aandacht mogen rekenen) een zegen zijn wanneer Engeland een keer van wereldkampioen Australië zou winnen.

Zelfs de umpires hebben die boodschap goed begrepen, want ook in de vierde Testmatch tussen beide landen had Engeland, op zijn zachts uitgedrukt, de umpires niet tegen zich. In de eerste inning verloor Australië vier wickets op rij door `leg before wicket' (lbw). Een lbw in het cricket is als een strafschop in het voetbal, arbitrair en vaak omstreden. Wanneer aan Engelse kant sprake was van een lbw, deed de umpire of zijn neus bloedde. Dat werd zelfs de Australische aanvoerder Ponting op een gegeven moment te gortig.

Ponting had tijdens de wedstrijd ook geen goed woord over voor de wijze waarop de Engelsen omgingen met hun wisselspelers, die te pas en te onpas tijdens het fielden werden ingezet. Binnen de regels, maar toen één van die vervangende spelers de Australische aanvoerder met een schitterende ingooi run out gooide, brak de hel los. Op het veld ging Ponting in discussie met Pakistaanse scheidsrechter Aleem Dar over de dubieuze Engelse tactiek en eenmaal in de buurt van de kleedkamer van de Engelsen begon de Australiër een forse scheldpartij in de richting van de Engelse coach Duncan Fletcher.

Met nog één wedstrijd te spelen is Engeland met de 2-1 voorsprong dichtbij het behalen van een van de oudste trofeeën in de internationale sportgeschiedenis. Vanaf donderdag 8 september is het Londense cricketstadion The Oval het toneel zijn van de historische strijd, die ongetwijfeld weer bol zal staan van Engels chauvinisme. De Australiërs moeten hopen op iets meer realiteitszin (lees: onpartijdigheid) van beide scheidsrechters.

    • Geerhard de Grooth