Blokker past formule winkelketen Novy aan

Winkelconcern Blokker (Blokker, Marskramer, Xenos, Bart Smit, Intertoys) heeft besloten om ongeveer de helft van de 93 vestigingen van Novy (huishoudelijke artikelen en speelgoed) om te bouwen tot Marskramer. Oorzaak zijn de zwakke prestaties van de keten.

Dat zegt directeur H. Groot Baltink van Marskramer. Vorig jaar daalde de omzet van Novy met 2 procent. Tot en met mei van dit jaar verloor Novy opnieuw 5 à 6 procent omzet, laat Groot Baltink weten. Novy is een kleine uitvoering van Marskramer en vooral gevestigd in kleine steden en dorpen.

Sinds twee maanden doet Blokker onderzoek naar de nieuwe verdeling van de panden tussen de Novy- en Marskramer-formule. Na afronding van dit onderzoek verwacht het bedrijf komende winter te praten met de franchisenemers van Novy die in aanmerking komen voor Marskramer. Groot Baltink denkt dat de helft van de winkels geschikt zijn voor ombouw.

Vorig jaar is het bedrijf met een proef begonnen in Appelscha, die positief verliep. ,,De omvorming van Novy naar Marskramer heeft een serieuze omzetplus opgeleverd'', aldus Groot Baltink.

Blokker is een van de grootste detailhandelsbedrijven van Nederland. Het concern had vorig jaar 23.200 werknemers en een omzet van 2,35 miljard euro. Behalve Nederland heeft Blokker winkels in onder meer België, Frankrijk en Spanje.