`Als uw huis weg is, is het weg'

Geëvacueerde inwoners van het door Katrina getroffen gebied moeten voorlopig van veraf informatie over hun huis verzamelen. Dat doen ze veelal via internet.

,,Hoe is mijn buurt er aan toe?'' Het is de meestgestelde vraag op de discussiefora van nola.com, een lokale nieuwssite voor de door Katrina getroffen stad New Orleans. De oproepen komen van geëvacueerde bewoners buiten de stad, die via de weg nog onbereikbaar is. De elektriciteit en het telefoonverkeer zijn op veel plaatsen uitgevallen, maar de antwoorden vinden hun weg via-via over het internet.

De in formatie komt van mensen die nog in de stad aanwezig zijn, én werkend internet hebben, of via mensen buiten de stad, die de televisieverslagen volgen. ,,OK, het is nu officieel. Katrina klopt op onze deur'', schrijft een inwoner in New Orleans op nola.com, die zegt over stroom van generatoren te beschikken. ,,Het uitzicht door de ramen is angstaanjagend, en dit is nog pas het begin. Striemen regen slaan tegen de ramen, [..] bomen zwiepen alsof ze elk moment ontworteld kunnen worden.''

,,Als iemand iets weet, wat dan ook, over de situatie op Roosevelt Boulevard, de buurt achter de Kenner-buurt, schrijf dan alsjeblieft terug'', schrijft een meisje. En zo zijn er honderden oproepen. Via fora en weblogs op internet proberen inwoners van een afstand een eerste indruk te krijgen van de schade aan hun stad en huis. Het aantal toevoegingen en zoekopdrachten naar weblogs over orkanen steeg in vergelijking met een gemiddelde werkdag met 30 procent. Dat meldde Dave Sifry van Technocrati, het bedrijf dat de inhoud van weblogs in de Verenigde Staten indexeert.

Verschillende functionarissen waarschuwden inwoners van de getroffen gebieden nog niet terug te keren om zelf de schade op te nemen. Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana zei tijdens een persconferentie gisteravond laat dat ze de toegangswegen tot New Orleans gesloten zou houden. Ivor van Heerden, directeur van het Centre for the Study of Public Health Impacts of Hurricanes, gaf het advies nog zeker een week weg te blijven: ,,Als u terugkomt, komt u letterlijk in een wildernis terecht. Als uw huis weg is, is het weg. Het maakt dan niet meer uit of u nu terugkomt, of pas volgende week.'' Het gaat vermoedelijk weken duren voordat de wateroverlast is verdwenen.

Hoewel New Orleans zich al jaren opmaakte voor een confrontatie met het oog van een grote orkaan als Katrina, hebben lang niet alle huiseigenaren hun eigendom verzekerd tegen stormschade. ,,Hoe kom ik aan een overstromingsverzekering?'', schrijft iemand met de bijnaam mom234 op nola.com. ,,Mij is verteld dat ik in een overstromingsgebied woon, maar ik heb in dertig jaar geen water in mijn huis gehad. Ik heb een bescheiden inkomen''. Volgens de reacties die op `haar' bericht volgen wisselen de premies per wijk. De stad heeft een zeer ongelijke topografie, waardoor sommige delen kwetsbaarder zijn voor overstromingen dan anderen. Volgens reacties op nola.com kost een stormverzekering tot 800 dollar per jaar, en kiezen velen ervoor om die niet af te sluiten wegens de kosten, die voor de arme inwoners van de vele trailer parks hoog zullen zijn.

Analisten verwachten dat de verzekeraars in de regio hun premies voorlopig niet sterk zullen verhogen. Dit gebeurde in het verleden wel vaak als er door natuurgeweld onverwacht hoge uitkeringen waren geweest.