Winkels krijgen toch Chinees textiel

Europese kledingwinkels kunnen naar alle waarschijnlijkheid volgende maand alsnog beschikken over de duizenden tonnen aan Chinese textielproducten die nu als gevolg van importregels nog niet aan land mogen worden gebracht. Eerstverantwoordelijk Europees Commissaris Peter Mandelson van Handel heeft vanmiddag in Brussel verklaard dat de goederen die nu nog worden tegengehouden kunnen worden ,,gedeblokkeerd''. Voorwaarde is wel dat alle Europese lidstaten meewerken aan de regeling, aldus de Britse commissaris.

Hij zou vandaag nieuwe voorstellen aan de landen van de EU presenteren om uit de impasse rond de Chinese textielimporten te komen. Sinds begin dit jaar de handelsrestricties met China voor het grootste deel werden opgeheven, wordt de Europese markt overspoeld met goedkope textiel uit dat land. Het gaat vooral om truien, broeken en T-shirts. Om die reden kwam de EU dit voorjaar met China importquota overeen voor deze producten. De quotaregeling ging op 12 juli van dit jaar in. Omdat de limieten reeds zijn bereikt, mogen grote partijen textiel Europa niet meer in. Europese importeurs zeggen hierdoor in grote problemen te komen en stellen dat zij de goederen al in China hadden besteld voordat de quota van kracht werden. Commissaris Mandelson heeft dit tot voor kort altijd tegengesproken. Hij beweerde dat de importeurs de goederen ,,onder de hekken door'' hebben gehaald. Maar hij lijkt de Europese importeurs toch enigszins tegemoet willen komen. Overigens zal het gaan om een tijdelijke regeling. Het systeem van de limieten blijft bestaan.

In de kern gaat het om een controverse tussen de Europese textielproducenten in landen als Frankrijk, Spanje en Italië aan de ene kant en de `handelaars' die vooral in Nederland en de Scandinavische landen zijn te vinden. Terwijl de eerste groep de eigen markt zoveel mogelijk wil beschermen tegen goedkoop geproduceerde goederen van buitenaf wil de tweede groep landen juist voorrang geven aan de vrijhandel.

De Europese importeurs, verenigd in de organisatie Eurocommerce, vrezen dat het openen van de grenzen voor de textiel waarschijnlijk te laat komt om alle winkels tijdig te bevoorraden. ,,Half september is te laat. De containers moeten uiterlijk eind deze week worden gelost'', aldus Ralph Kamphöner van Eurocommerce.