Waterpeil daalt in rivieren in Alpen

In de Alpenlanden en Oost-Europa daalt het waterpeil in de rivieren, na de zware regenval die afgelopen week voor hevige overstromingen heeft gezorgd waarbij ten minste zeventig mensen zijn omgekomen.

De meeste slachtoffers vielen in Roemenië, waar 33 mensen zijn overleden en nog twee mensen worden vermist. Het dodental in Bulgarije is opgelopen tot 26. In Zwitserland zijn zes mensen omgekomen, in Oostenrijk vier en in Duitsland één.

Zondag is op de meeste plaatsen de alarmfase opgeheven.

De financiële schade bedraagt alleen al in de Alpenlanden waarschijnlijk meer dan een miljard euro. Herverzekeringsbedrijf Swiss Re verwacht dat in Zwitserland, waar mensen over het algemeen goed verzekerd zijn, zo'n 320 miljoen euro zal worden uitgekeerd. De economische schade is waarschijnlijk meer dan het dubbele, aldus Swiss Re, omdat veel infrastructuur – zoals wegen en spoorwegen – onverzekerd is.

De Oostenrijkse minister van Sociale Zaken heeft mensen die niet verzekerd zijn een bedrag van 1.000 tot 2.000 euro steun toegezegd. Alleen in Vorarlberg is het dorp Gargellen nog van de buitenwereld afgesloten. Militairen zorgen met een luchtbrug voor de aanvoer van eten en medicijnen. Uit sommige getroffen gebieden wordt nog gewerkt aan de evacuatie van toeristen met behulp van helikopters.

Bulgarije heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het herstel van de schade. Militairen worden ingezet bij het verwijderen van blokkades in de rivieren, zodat het water de kans krijgt weg te stromen. De kosten van het herstel zijn nog onduidelijk. Ook de hoogte van de financiële schade in Roemenië is nog niet bekend. Schattingen gaan uit van ongeveer anderhalf miljard euro.

De Duitse bondskanselier Schröder heeft toegezegd dat de schade ,,sneller dan in het verleden'' hersteld zal worden. Volgens het weekblad Der Spiegel had een deel van de schade voorkomen kunnen worden als de waterkeringen hoger zouden zijn geweest. Na de vorige overstroming is besloten waterkeringen in verband met klimaatverandering voortaan 15 procent hoger te maken. Dat zou bij veel keringen die sindsdien zijn gebouwd niet zijn gebeurd.

In Portugal zijn dit weekeinde toch weer zes nieuwe bosbranden uitgebroken. Het gaat om branden in de regio's Leiria, Guarda en Bragança in het midden en noorden van het land. Donderdagochtend meldde de Portugese brandweer dat alle branden toen ,,onder controle'' waren.