Verkeer het gevaarlijkst in middag

Het grootste aantal verkeersdoden valt in de middag. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt.

Vergeleken met de ochtendspits is de middag bijna tweemaal zo gevaarlijk. Gemiddeld over de laatste acht jaar blijkt 40 procent van de verkeersdoden tussen 12.00 en 18.00 uur te vallen; in de ochtend, tussen 6.00 en 12.00 uur, valt 24 procent van de doden.

Het weekeinde is gevaarlijker dan door de week. Op maandag, dinsdag en woensdag waren er vorig jaar per dag gemiddeld 2,2 dodelijke verkeersslachtoffers tegen bijna 2,8 op zaterdag. Ook op zondag was het aantal verkeersdoden met 2,6 hoger dan doordeweeks.

In het weekeinde vallen er veel dodelijke ongevallen 's avonds en 's nachts. Een kwart van de dodelijke verkeersongevallen vindt dan plaats in de nachtelijke uren. Op doordeweekse dagen was dat aandeel minder dan 10 procent.

Jaarlijks speelt bij 50 tot 60 verkeersdoden alcoholgebruik een rol. Bij de twintigers was in 2004 een van de acht verkeersdoden overleden na een ongeval met alcohol. Dat is twee keer zo veel als gemiddeld.

Er vielen vorig jaar 881 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Dat is ruim 200 slachtoffers minder dan in 2003. In 1972 was het aantal verkeersdoden nog 3.200, bijna vier keer zo hoog.