Verbod op seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie en huiselijk geweld zijn voortaan verboden in China. Vrouwen kunnen nu naar de rechter stappen als ze slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

Het wetsvoorstel is gisteren aangenomen door het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres van China. Het is volgens Xin Chunying, lid van het Comité, de eerste keer dat een wet tegen seksuele intimidatie in China is aangenomen, ,,omdat het een onderwerp is waarover de maatschappij zich zorgen maakt''.

De grote leider Mao Zedong zei ooit dat ,,de vrouwen de helft van het uitspansel dragen'', maar in de praktijk is de positie van vrouwen in het communistische land slecht. Uit een recente studie blijkt dat 79 procent van de vrouwen in China wel eens last heeft gehad van seksuele intimidatie, zo meldde het officiël Chinese persbureau Xinhua.

Het wetsvoorstel is onderdeel van een grotere wet dat de rechten van de Chinese vrouw moet beschermen. China wil ook meer vrouwen op belangrijke functies in de politiek, ook hiervoor is gisteren wetgeving aangenomen.

Chunying kon overigens niet zeggen wat het Comité onder `seksuele intimidatie' verstaat, omdat het begrip volgens haar moeilijk te definiëren is. Er is ook nog geen strafmaat bepaald. Onder den nieuwe wet is ,,de gelijkheid tussen mannen en vrouwen gemarkeerd als een van de speerpunten van de nationale politiek in China'', aldus persbureau Xinhua.

Het is voortaan in China ook niet meer mogelijk om jongeren onder de 18 in de gevangenis te zetten als ze voor het eerst een overtreding begaan. De voorbeelden die Xinhua hierbij gaf zijn vandalisme of het geven van een valse bommelding. Het Permanente Comité heeft de wetten aangenomen tijdens een vergadersessie die gisteren eindigde.