Veerman trok bedrijf weer naar zich toe

Minister Cees Veerman (CDA) heeft in december 2003, anderhalf jaar nadat hij minister van Landbouw was geworden, de zeggenschap over een van zijn vijf Nederlandse landbouwbedrijven naar zich toegetrokken. Bij zijn aantreden in 2002 had hij, conform de gedragsregels van het kabinet, de zeggenschap ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Een en ander blijkt uit antwoorden van premier Balkenende op vragen uit de Tweede Kamer.

De premier is in 2003 niet door Veerman geïnformeerd over de wijziging, aldus de woordvoerder van Veerman. Volgens hem hoefde dat ook niet, ,,want de wijziging bewoog zich binnen de gemaakte afspraken. De nieuwe constructie voldoet aan de gedragsregels''. Volgens die regels moeten bewindspersonen de zeggenschap en het beheer over een onderneming onderbrengen in een beheersstichting waarvan onafhankelijke derden het bestuur vormen. Balkenende stelt dat Veerman zijn belangen correct heeft ondergebracht. Maar hij gaat niet specifiek in op de vraag of het privé-aandeelhouderschap van Veerman in L.D. France in strijd is met de gedragsregels.

Veerman kwam onlangs internationaal in het nieuws omdat hij via zijn boerenbedrijven in Nederland en Frankrijk Europese subsidie ontvangt en tegelijk als minister van Landbouw in Europa voor behoud van de subsidieregelingen pleit.

In zijn brief aan de Kamer schrijft Balkenende dat bij het aantreden van Veerman de Nederlandse bedrijven onder de Stichting Administratiekantoor Cevemin zijn geplaatst. Voor de zeggenschap over de aandelen van zijn vijf Franse ondernemingen gaf Veerman in 2002 een volmacht aan een advocaat. Balkenende schrijft dat de aandelen van één van de Nederlandse bedrijven, L.D. (La Douce) France BV, op 24 december 2003 weer zijn overgedragen aan Veerman privé. De overdracht zou een ,,financieel-technische'' achtergrond hebben.

L.D. France is onder meer actief in de exploitatie van landbouwbedrijven. De onderneming heeft een balanstotaal van 2,1 miljoen.

Veerman werd op 24 december 2003 in het handelsregister ook ingeschreven als directeur van LD France. Dat bleef hij vijf weken, toen hij werd opgevolgd door een van zijn zoons. Balkenende spreekt over een ,,vervelende vergissing'' van de notaris.