Twee Serviërs gedood in Kosovo

Twee Serviërs zijn om het leven gekomen bij een beschieting van de auto waarin zij zaterdagavond door Strpce in het zuiden van Kosovo reden. Twee andere inzittenden raakten gewond. De daders ontkwamen.

Dit heeft de politie van Strpce gisteren meegedeeld. De Servische regering veroordeelde het incident als een uiting van anti-Servisch geweld.

De Servische provincie Kosovo staat sinds de NAVO-oorlog van 1999 tegen Servië onder bestuur van de Verenigde Naties dat steunt op een 17.000 man tellende NAVO-vredesmacht. De Albanese meerderheid in Kosovo streeft naar afscheiding, Belgrado verzet zich daartegen.

De VN is van plan komende maand te beoordelen of in Kosovo voldoende voortgang is geboekt op het gebied van democratie, bescherming van minderheden en veiligheid om over te kunnen gaan tot afrondende onderhandelingen over de toekomstige status van de regio.

Premier Vojislav Koštunica van Servië zei in een reactie dat het incident van afgelopen zaterdag volgens hem aantoonde dat de situatie in Kosovo nog niet voldoet aan de gestelde voorwaarden voor finale onderhandelingen over zijn status. ,,Ik verlang een heldere en duidelijke uitleg van u over de voorwaarden die in het geding zijn nu er jongeren zijn gedood louter vanwege het feit dat ze Serviërs zijn'', aldus Koštunica in een verklaring aan het adres van de leider van de VN-missie in Kosovo, Søren Jessen-Petersen. Deze zei geschokt te zijn door het schietincident.