Twee scheerbeurten voor de grensrechter

Je zal maar grensrechter zijn. In het stadion is de zogeheten assistent-scheidsrechter meer dan ooit het onderwerp van hoon. Volgens een dit seizoen ingevoerde regel mag de goede man (of vrouw) pas vlaggen als de speler in buitenspelpositie daadwerkelijk bij de bal is. Vroeger werd er gevlagd als de pass werd gegeven: dan was ook voor het publiek duidelijk waarom een aanval werd afgefloten. Met de toepassing van de nieuwe regel heeft hij bij het vlaggen vaak al weer een of meer verdedigers achter zich.

En als je met vlag en al het stadion veilig hebt verlaten, kan de tweede scheerbeurt volgen. Elke foute inschatting van buitenspel wordt genadeloos blootgelegd nu alle wedstrijden uit de eredivisie zeer uitvoerig op televisie komen. Terecht wordt daarbij nog extra kritisch naar afgekeurde doelpunten gekeken, hoewel `randje buitenspel' nauwelijks met het blote oog te constateren is. NAC weet nu dat het afgelopen zaterdag voor de tweede maal een geldige treffer misliep na vermeend buitenspel.

Van die analyses op televisie heeft de arbitrage in amateurwedstrijden geen last. Maar daar heeft de scheidsrechter weer een ander probleem. Met uitzondering van het allerhoogste niveau moet een scheidsrechter het stellen met twee niet-onafhankelijke vlaggers.

Dat kan goed gaan, maar wie wel eens over de amateurvelden wandelt, weet dat buitenspel een voortdurende bron van onrust is. Soms wordt van club-grensrechters doodleuk verwacht dat zij punten pakken voor hun team.

Terwijl het voetbal veel sneller is geworden, zijn de spelregels de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. De internationale voetbalbonzen kunnen in dit opzicht nog iets van het hockey leren, waar vrijelijk wordt geëxperimenteerd met nieuwe regels. Buitenspel is daar, naar ieders tevredenheid, al bijna tien jaar verleden tijd.

De sporten zijn niet volledig vergelijkbaar, maar met de komst van kunstgras op veel voetbalvelden zal het voetbal ook meer vaart krijgen. Van de conservatieve (internationale) voetbalbesturen hoeft niet verwacht te worden dat de buitenspelregel wordt afgeschaft, maar de roep om een creatieve oplossing zal steeds luider worden.

    • Erik van der Walle