Tuinieren volgens Ederveen

Arjan Ederveen draagt geen pruikjes meer, en als hij nu nog een bril opzet, is dat gewoon de zijne. Maar in zijn nieuwe programma Wroeten, dat vanaf vandaag elke werkdag op de vroege avond wordt uitgezonden, doet hij soms toch nog even denken aan Peter van de Pood, de ietwat zijige cursusleider uit zijn topserie Kreatief met kurk. Vooral als hij vanavond begint met de woorden: ,,Welkom bij alweer de eerste aflevering van Wroeten.''

Ederveens nieuwe cursus gaat niet over kurk, maar over tuinieren. We zien hem in een tuin op het weidse Friese platteland, waar begin dit jaar nog een grasveld lag en allengs de radijs, de Russische bladkool, de rabarber en de kruiden welig gaan tieren. Zo bezien doet Ederveen in deze rol ook wel een beetje denken aan de manier waarop Jan Wolkers de diertjes in zijn Texelse tuin liet zien. In tegenstelling tot Wolkers, die zich verder niet bekommerde om de wetten van de televisie, heeft Ederveen echter allerlei extraatjes bedacht om de serie levendig te houden.

Om te beginnen volgt regisseur Lernert Engelberts de vorderingen alsof het een reality soap betreft. Maar ook grijpt hij af en toe in om Ederveen op het juiste spoor te houden. En zo zijn er meer vervreemde elementen. De hulpjes en de andere gasten die Ederveen op ecologisch gebied terzijde staan, vallen nog onder de noemer reality. Zelfs de eco-deskundige Heilien Tonckens is – ondanks de parodistische klank van haar naam – lijkt een echte eco-deskundige te zijn. Daarnaast doen zich echter gebeurtenissen voor, die men bij Teleac niet zo snel zou zien. Ederveen spreekt bijvoorbeeld met omfloerste ,,natuurdocumentaire-voice-over-stem'' en een kabbelend,,natuurdocumentairemuziekje'' het commentaar in bij een filmpje over de teunisbloem. Later doet hij met dahlia's uit eigen tuin mee aan een plaatselijk bloemencorso, samen met een groepje vakantievierders van een nabijgelegen homocamping. En hij geeft iemand die een zelfgekweekte wortel koopt, een making of-dvd cadeau over het kweken van die wortel.

Ederveen blijft ditmaal dichter bij de werkelijkheid dan ooit. Maar helemáál waar is het toch niet.

Wroeten, VPRO, Ned.3, 19.00-19.20u.

    • Henk van Gelder