Toch weer die drang om te presteren

Na vijf jaar deed Rob Barel (47) weer mee aan een triatlon. ,,Dit was de laatste. Nou ja, voorlopig in ieder geval.''

De olympische triatlon van Sydney in 2000 zou de laatste van Rob Barel zijn. De wereldkampioen van 1994 was ,,toen ook al 42''. Inmiddels is hij 47 jaar, maar afgelopen zaterdag stond hij aan de start van de 25ste editie van de Holland Triatlon in Almere. Barel werd 25ste en noteerde over de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer en 195 meter hardlopen een tijd van 9.19,49, bijna een uur langzamer dan zijn persoonlijk record van ,,8.24-en-nog-wat''.

Hoe voel je je op deze maandagochtend?

Barel: ,,Best wel goed eigenlijk. Bij het trapaflopen heb ik nog een beetje spierpijn, maar het is al minder dan gisteren en ik denk dat het morgen al weer okay zal zijn.''

Waarom heb je toch weer aan een wedstrijd deelgenomen, ook al had je afscheid genomen?

,,Het is altijd blijven kriebelen. Ik heb ook altijd contact gehouden met de sport. Anderhalf jaar geleden ben ik er serieus over gaan nadenken en zo'n jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt.''

Hoe heb je je voorbereid op de triatlon van Almere?

,,Toen ik mij voorbereidde op de Spelen van Sydney trainde ik dertig uur per week. Als je stopt met wedstrijden stop je natuurlijk niet met trainen. Dus na Sydney ben ik zo'n twaalf uur per week gaan trainen; `onderhoudend trainen' noem ik dat. Dat doe ik nog altijd. Met het oog op Almere deed ik een enkele keer vijftien uur.''

Hoe heb je de wedstrijd ervaren?

,,Het was toch wel zwaar. Ik merkte vooral dat het moeilijk was om m'n krachten te verdelen. Het zwemmen ging boven verwachting, ik zat redelijk voorin. Toen ontstond opeens de drang om ook op de fiets voorin te blijven meedoen. Dan forceer je jezelf, ik had er gewoon een leuke toertocht van moeten maken. De laatste tien kilometer op de fiets waren moeilijk. Ook op tweederde van de marathon zat ik er doorheen. Toen ben ik gaan wandelen en heb IK mezelf goed verzorgd, daarna ging het wel weer. Ik kwam in ieder niet kruipend over de finish.''

Was dit nu echt de laatste?

,,Ja. Nou ja, voorlopig in ieder geval. Ik heb er erg van genoten. Het was ook leuk om veel bekenden te zien, weer deel uit te maken van het wereldje. Er waren speciaal voor mij mensen komen kijken. Buiten de triatlonsport ben ik een onbekende, zaterdag was ik opeens weer een bekende. Leuk.''