Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de grootste en duurste VN-operatie van dit moment in het Afrikaanse Congo, waar VN-vredestroepen de vrede trachten te bewaren in een gebied ter grootte van West-Europa. De oorlog is officieel beëindigd, maar nog altijd zijn er rebellen die de strijd weer proberen aan te wakkeren. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de bakermat van de Poolse vakbond Solidariteit, de havenstad Gdansk. Deze week is het 25 jaar geleden dat de bond werd opgericht. Het was de eerste dominosteen die leidde tot de val van de Berlijnse Muur en het Oostblok. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Verslag uit Amerika over honderdduizenden inwoners van New Orleans die in verband met de komst van de orkaan Katrina de stad moeten verlaten. Ook een gesprek met Jan Marijnissen, die na een hernia terugkeert in de Tweede Kamer. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Dokument: Failliet of niet? Eerste deel van een tweeluik, waarin camerajournalist Frans Bromet de kleine ondernemer in keukens, deuren en plaatmateriaal Ron Zoetmulder volgt. Door de scheiding van Ron en zijn vrouw is de zaak steeds slechter gaan lopen en onder surseance van betaling geplaatst. Ned.1, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT

Man beet hond. Compilatie met de beste onderwerpen van het afgelopen seizoen. In elke uitzending komt één kijker aan het woord die vertelt waarom hij/zij een bepaald fragment nog een keer terug wil zien. Ned.1, 19.00-19.30u.

AMUSEMENT

Wroeten. Zie tv-vooraf. Ned.1, 19.00-19.20u.

FILM

.The Sting (George Roy Hill, 1974, VS). Even succesrijke als vermakelijke misdaadkomedie herenigde Paul Newman en Robert Redford (na Butch Cassidy and the Sundance Kid uit 1969) en won zeven Oscars. In het Chicago van 1936 lichten zij kunstig gangster Robert Shaw op, terwijl regisseur Hill vakbekwaam het publiek verlinkt. BBC2, 17.55-20.00u.

Bounce (Don Roos, 2000, VS). Romantisch drama van de regisseur van The Opposite of Sex grossiert in relationeel geneuzel en toeval. Reclamejongen Ben Affleck staat op kerstavond zijn vliegticket af aan haastige man. Vliegtuig stort neer. Affleck zoekt de weduwe (Gwyneth Paltrow) op, maakt zich niet bekend en het tweetal wordt verliefd. Net5, 20.30-22.30u.

Miss Congeniality (Donals Petrie, 2000, VS). Komedie. Sandra Bullock als onhandige FBI-agente die undercover deelneemt aan een Miss-verkiezing om sabotage te verijdelen, maar ook graag wil winnen. SBS6, 20.30-22.30u.

The Magic Christian (Joseph McGrath, 1970, GB). Curieuze, mede door Peter Sellers geschreven satirische komedie, naar het boek van Terry Southern, waarin excentrieke miljardair Sellers het inhalige karakter van zijn medemensen aan de kaak stelt. Ook met John Cleese, Ringo Starr, Richard Attenborough, Christopher Lee, Roman Polanski, Raquel Welch. BBC2, 23.00-0.40u.

Roadkill (Bruce McDonald, 1989, Canada). Invloed van Jim Jarmusch en Wim Wenders is even zichtbaar als de opdringerige symboliek in deze muzikale postpunk-road movie. Dienstbare Valerie Buhagiar krijgt zelfvertrouwen tijdens bizarre speurtocht naar verdwenen band. Op de soundtrack o.m. The Ramones en Cowboy Junkies. BBC1, 23.50-1.25u.

.Cuba (Richard Lester, 1979, VS). Miskend juweeltje, vermomd als romantische avonturenfilm, schildert een fascinerend mozaïek van corruptie, decadentie en willekeur in het Cuba van eind 1959. Brits geheim agent Sean Connery dient er het kwijnende Batistaregime te redden. ARD, 0.35-2.30u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met dirigent en artistiek leider van Cappella Amsterdam Daniël Reuss over het Festival Oude Muziek in Utrecht. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. De archeoloog Evert van Ginkel vertelt over overblijfselen uit de prehistorie en Middeleeuwen in het heidegebied bij het dorp Bakkeveen en trompettist Tonnie Kievits van het Gelders Orkest over de moeilijke opening van de vijfde symfonie van Gustav Mahler. Verder oudheidkundige Jona Lendering over zijn boek Polderdenken. Verder klankdichter Jaap Blonk. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. Kees van Kooten praat met Cees Grimbergen over nostalgie, humor en taal. Zij schreven ieder een verhaal voor het onlangs verschenen boek Kraaien vliegen over, over voetbal in Den Haag. Radio 1, 0.04-0.45u.