Rugbyers N-Zeeland te sterk voor `Boks'

Nieuw Zeeland heeft Zuid-Afrika vooralsnog afgehouden van titelprolongatie in het prestigieuze rugbydrielandentoernooi van het zuidelijk halfrond, de Tri Nations. In het eigen Carisbrook Stadium in Dunedin, bijgenaamd The House of Pain, wonnen de All Blacks zaterdag met 31-27 van de ploeg, die de eerste onderlinge confrontatie, begin deze maand in Kaapstad, nog met 22-16 had gewonnen.

Zuid-Afrika is bezig aan een opmars in het internationale rugby, maar het zuidelijk gelegen Dunedin is de Springboks niet goed gezind. Zaterdag leed de ploeg daar de zevende opeenvolgende nederlaag sinds 1921. ,,Maar wie in achttien maanden van de zesde naar de tweede plaats [op de wereldranglijst] stijgt, mag niet ontevreden zijn'', zei bondscoach Jake White na afloop. Nieuw Zeeland kan een tweede Zuid-Afrikaanse eindzege op rij voorkomen door over zes dagen de aartsvijand, het door blessures en vormverlies geteisterde Australië, te verslaan.

Zaterdag leek het alsof de Nieuw-Zeelanders inspiratie hadden geput uit een nieuwe Polynesische oorlogsdans, die de aanvoerder van de wereldranglijst voorafgaand aan de wedstrijd opvoerde in plaats van het traditionele Ka Mate Ka Mate (`Wij zullen leven'). ,,We wilden een nieuwe erfenis invoeren die de multiculturele achtergrond van de All Blacks symboliseert'', verklaarde aanvoerder Tana Umaga, wiens voorouders afkomstig zijn uit Samoa.

The Haka is de traditionele oorlogsdans van de oorspronkelijke bewoners van het land, de Maori's, en het ritueel wordt bij wijze van eerbetoon door meerdere sportteams uit Nieuw Zeeland opgevoerd voorafgaand aan een wedstrijd. 's Lands met afstand populairste sportploeg, het nationale rugbyteam, kwam zaterdag met een herziene versie op de proppen.

De nieuwe ode aan het omni-pacifische karakter van de Nieuw-Zeelandse bevolking kwam nog meedogenlozer over dan de vorige. Bij het slot van Kapa o Pango (`Het Zwarte Team') maakten Umaga en de zijnen een halsdoorsnijdend gebaar. Volgens bedenker Derek Llardelli is het doel van de nieuwe Haka het mobiliseren van fysieke en mentale kracht, en het scheppen van eenheid.