Retour Brussel-Den Haag

Weisglas vindt kabinet `onelegant' voor koningin

Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt het ,,constitutioneel onjuist en onelegant ten opzichte van het staatshoofd'' dat premier Balkenende de hoofdlijnen van de miljoenennota vorige week al in een persconferentie openbaar heeft gemaakt. Dat zei Weisglas vanmorgen in een gesprek met het Radio 1 Journaal.

Morgen komt de Tweede Kamer terug van reces en begint het parlementaire jaar weer. Formeel is die start pas op prinsjesdag, de derde dinsdag in september, als koningin Beatrix de troonrede voorleest.

Weisglas zegt dat in de Grondwet staat dat de regering de plannen pas op prinsjesdag bekend zal maken. Weisglas: ,,Het gaat nu al een paar jaar zo, vorig jaar waren het De Geus (Sociale Zaken, CDA) en Zalm (Financiën, VVD), nu is er een grote rol voor de premier weggelegd. Het parlement moet zich bezinnen over hoe dat in de toekomst moet.''

Weisglas grootste bezwaar is dat de Kamer formeel moet wachten tot prinsjesdag om vragen te stellen over het nieuwe beleid, terwijl het kabinet er al wel mee naar buiten treedt.

Het argument dat de hoofdlijnen toch elk jaar al ruim voor prinsjesdag uitlekken, deed Weisglas af met de mededeling dat ,,ministers zich daardoor niet moeten laten opjagen''. Binnen het kabinet was men dan ook onaangenaam verrast toen uitgerekend Weisglas zich onlangs keerde tegen de nieuwe regeling dat de begrotingsstukken pas een dag voor prinsjesdag aan de Kamer gestuurd zouden worden. De Kamervoorzitter wendde zich tot de premier om zijn beklag te doen: de Kamer had de stukken eerder nodig om zich goed voor te kunnen bereiden op prinsjesdag. In een gesprek tussen Weisglas en de premier is alsnog besloten de stukken al de zaterdag voor prinsjesdag naar de Kamer te sturen, met daardoor weer een groter risico op lekkages.

Eenvoudige lunch in golfresort

Ook de Europese politici keren deze week weer terug op aarde. Het de afgelopen maand uitgestorven Brussel loopt langzaam maar zeker weer vol. Maar het Europese beleid zal de komende maanden ook in belangrijke mate vanuit Groot-Brittannië tot de burgers komen. Tot eind dit jaar bekleden de Britten het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie. Het betekent dat alle formele en informele vergaderingen van Europese ministers door Groot-Brittannië worden voorbereid en voorgezeten.

Informeel, dat wil nog wel eens betekenen: een exquise maal en een goed glas wijn. Zijn de Britten daartoe in staat? De Franse president Chirac liet eerder zijn twijfels blijken over de Britse kookkunst. In elk geval zal het niet `overdone' zijn, hebben de – als het Europa betreft zuinige – Britten al laten weten. Hoewel? De ministers van Buitenlandse Zaken zijn eind deze week toch redelijk goed weggestopt op een luxueus golfresort in Wales. Het zijn vooral de meereizende journalisten die zich zorgen maken. ,,Cafetaria style lunches'' zullen beschikbaar zijn. En voor de drank moet worden betaald, aldus het Britse voorzitterschap. De bezuinigingen op de Europese uitgaven moeten immers ergens vandaan komen.

Kabinet houdt vol

Bijna tweederde van de bevolking denkt dat het tweede kabinet Balkenende de volledige regeerperiode tot mei 2007 zal volmaken. Dat bleek uit een peiling van peil.nl, het bureau van Maurice de Hond. Bijna 10 procent van de ondervraagden denkt dat het kabinet nog dit jaar zal vallen, 21 procent houdt het op 2006. Van de stemmers op coalitiepartijen CDA en VVD denkt respectievelijk 11 en 16 procent dat het kabinet in 2006 zal vallen. Van de stemmers op oppositiepartij PvdA denkt 33 procent dat het kabinet in 2006 valt en 12 procent denkt al in 2005 van Balkenende c.s. af te zijn.

Aldus...

,,Zulke ministers hebben we nodig.'' Premier Balkenende (CDA) afgelopen vrijdag over partijgenoot Veerman (Landbouw) na kritiek over de wijze waarop deze zijn zakelijke belangen heeft geregeld.

,,Want in het stemhokje ben ik toch nog wel eens van keus veranderd.'' Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) in zijn weblog over waarom hij tegen stemmen per sms is.

(Bijdragen Egbert Kalse Mark Kranenburg)