Parfum en honden in plaats van tennis

Het verschil tussen mannen- en vrouwentennis wordt steeds groter. De eerste drie vragen die de Amerikaanse tennisser Serena Williams moest beantwoorden tijdens een persconferentie op de US Open gingen over haar hond Jackie en haar nieuwe kledinglijn. De Russische Maria Sjarapova gaf uitgebreid uitleg over de nieuwe parfum die haar naam draagt. En de Belgische Kim Clijsters werd voorgelegd of ze niet aan een wat meer glamourous image moet gaan werken. De tijd is voorbij dat de organisatie van de US Open ingrijpt met de zinsnede `only questions about tennis, please'. In de VS is vrouwentennis veel meer dan een sportieve strijd tussen twee sporters.

Het is dan ook veelzeggend dat titelverdedigster Svetlana Koeznetsova nauwelijks enige bekendheid geniet in New York. In tegenstelling tot haar landgenote Sjarapova beschikt ze niet over een elegant uiterlijk en een sexy uitstraling. Koeznetsova kan vrijwel onopgemerkt door Manhattan lopen. ,,Ik ging in de stad wat kleren kopen. Sommige mensen hoorde ik zeggen: `Hé, dat is de kampioene van vorig jaar'. Maar soms vragen ze me hoe ik heet. `Koeznetsova', zeg ik dan maar. Dan zeggen ze `what?' `Laat maar zitten, vergeet het maar', zeg ik dan.''

Lindsay Davenport, de huidige nummer één bij de vrouwen, staat qua populariteit al jaren in de schaduw van speelsters als de zusjes Williams, Sjarapova, Clijsters en de al een tijdje gestopte Anna Koernikova. Davenport heeft zich nooit met bijzaken beziggehouden. ,,Ach, sommige speelsters kunnen allerlei zaken combineren'', zei ze gisteren, een dag nadat ze het toernooi van New Haven had gewonnen. Daarmee nam ze de toppositie van de wereldranglijst van Sjarapova over. Het zal de marktwaarde van Davenport niet vergroten.

Sjarapova daarentegen zal nog jaren munt kunnen slaan uit het feit dat ze nummer één is geweest. Het deerde de Russische dan ook nauwelijks dat Davenport haar sportief weer de baas is. ,,Het maakt me niet uit hoe lang ik nummer één ben: een uur of een week. Ik ben er trots op dat ik me nummer één mag noemen. Daarvoor ben ik mijn hele leven bezig geweest.''

Roger Federer, de nummer één bij de mannen, moet erom lachen als de Amerikanen hem verwijten dat hij geen grote persoonlijkheid is. ,,Ik denk dat in het mannentennis het spel nog steeds het belangrijkste is'', stelde de Zwitserse titelverdediger in New York. ,,Misschien dat het bij de vrouwen anders is. Ze zijn meer sexy. Ze laten meer van hun lichaam zien. Ze praten meer over dat soort zaken dan over hun fore- of backhand.''

    • Koen Greven