Onvrede Van Gaal na voetbalshow AZ

AZ-trainer Louis van Gaal was zaterdagavond in Arnhem na afloop van de 5-0 overwinning bij Vitesse niet echt tevreden over het spel van de Alkmaarse ploeg. AZ deelt na drie competitieronden de koppositie in de eredivisie met RKC en Feyenoord die beide ook nog zonder puntenverlies zijn.

Van Gaal, na de voetbalshow van AZ in het Gelredome: ,,Bij balbezit maakten we te veel verkeerde keuzes, omdat we het moeilijk hadden met het agressieve spel van Vitesse. Voor hetzelfde geld waren we op achterstand gekomen. We hebben als team helemaal niet zo goed gespeeld. Onze individuele kwaliteiten gaven de doorslag'', wist de voetbalcoach dit dit seizoen de prestaties van Co Adriaanse moet zien te evenaren of verbeteren.

Van Gaal is in elk geval beter aan het seizoen begonnen dan zijn naar FC Porto vertrokken voorganger. AZ behaalde deze maand drie competitiezeges; vorig speeljaar verspeelde de latere revelatie van de eredivisie onder leiding van Adriaanse in de eerste twee duels vijf wedstrijdpunten. AZ zou uiteindelijk derde worden en de halve finales van het UEFA-Cuptoernooi bereiken.

Van Gaal zag deze zomer drie spelers van AZ naar elders vertrekken. Kromkamp verhuisde naar het Spaanse Villarreal. Lindenbergh speelt nu bij Ajax. Nelisse trad bij FC Utrecht in dienst. In ruil daarvoor kreeg AZ versterking in de personen van Shota Alveladze (Glasgow Rangers), Schaars (Vitesse) en De Zeeuw (Go Ahead Eagles). De aanwinsten Koevermans (Sparta) en Ikedia (Ajax-huurling bij RBC) hebben nog geen basisplaats.

Net als vorig seizoen is middenvelder Van Galen de spelverdeler bij AZ. Vorige week scoorde hij twee keer in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Tegen Vitesse vervulde de 35-jarige oud-international zaterdagavond zijn vertrouwde rol van aangever. Hij strooide met prachtige passes en lijkt nog lang niet in de herfst van zijn vijftienjarige profloopbaan te zijn beland.

Op aangeven van routinier Van Galen maakte de Georgische aanvaller Arveladze tegen Vitesse de eerste twee treffers en hij bracht zijn seizoenstotaal op vier competitiedoelpunten. De Deen Perez scoorde drie keer achter elkaar, maar niet in een speelhelft en daardoor geen hattrick.

Arveladze, in het openingstreffen met Sparta al goed voor twee doelpunten, zette eerst doelman Wapenaar op het verkeerde been. De volgende treffer was een intikkertje, na een opnieuw door Van Galen ingeleide aanval. Op de valreep van de eerste helft kopte Perez de derde goal binnen, uit een vrije trap van specialist Van Galen. De Deen maakte na rust nog twee treffers.

Na ruim een uur spelen maakte Vlaar zijn rentree bij AZ. De verdediger en neo-international was enkele maanden uit de roulatie wegens een blessure. Zo krijgt trainer Van Gaal met de week meer opties op verschillende posities.