Oezbekistan pakt lid oppositie op

De politie in Oezbekistan heeft zaterdag de vooraanstaande mensenrechtenactiviste Elena Urlayeva opgepakt omdat ze folders tegen de regering zou hebben uitgedeeld. Dat is vanmorgen bekendgemaakt door de woordvoerder van de verboden Vrije Boerenpartij waarvan Urlayeva lid is.

Op het moment van haar aanhouding zou Urlayeva in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent voor haar partij hebben gecolporteerd. Ze zou een boekje met de titel `Burgers, ontwaakt' bij zich hebben gehad waarin de partij haar ideeën en doelen uiteenzet.

Een medewerker van de politie zei, op voorwaarde van anonimiteit, tegen persbureau AP dat de mensenrechtenactiviste was opgepakt omdat ze spotprenten tegen de regering verspreidde en een protestactie op touw wilde zetten.

Urlayeva geldt als geharnaste criticaster van het autocratische regime van president Islam Karimov in Oezbekistan. Ze is verschillende keren bestraft en gevangengenomen en twee keer gedwongen opgenomen in een kliniek voor psychiatrische behandeling.

De arrestatie van Urlayeva volgt op een golf van aanhoudingen onder kritici van de regering en onafhankelijke journalisten na het bloedbad van Andizjon op 13 mei. Toen openden speciale elitetroepen van het Oezbeekse leger het vuur op een menigte demonstranten die op het Boboer-plein in het centrum van Andizjon was samengestroomd voor een betoging tegen het regime-Karimov.

Sinds de gebeurtenissen in Andizjon beijveren de Oezbeekse regering en de media die zij controleert zich om aan te tonen dat het bloedbad het werk was van terroristen die vanuit het buitenland (Afghanistan) werden aangestuurd en dat daarbij 170 mensen waren omgekomen.

Het doorgaans zeer gerespecteerde Institute for War and Peace Reporting (IWPR) in Oerzbekistan meldde twee weken geleden dat bij het uiteenslaan van de demonstratie ,,ten minste 4.500 doden'' waren gevallen. Veel demonstranten zouden zijn gesneuveld door berschietingen vanuit pantserwagen die waren uitgerust met zware machinegeweren en die het plein omsingelden. Tot de onthullingen van het IWPR hielden mensenrechtenorganisaties aan dat in Andizjon ongeveer 500 demonstranten waren omgekomen.