Noodgedwongen open huis bij Roda JC en PSV

Twee trainers en twee verliezers. Huub Stevens van Roda JC zag afgelopen week zijn spits Arouna Koné naar PSV vertrekken. Guus Hiddink van de Eindhovense voetbalclub heeft zich al neergelegd bij het vertrek van verdediger Young-Pyo Lee naar Tottenham Hotspur en moet vrezen dat ook Wilfred Bouma naar Engeland vertrekt.

PSV zette gisteren met speels gemak Roda JC opzij, maar dat wilde nog niet zeggen dat Hiddink zich een winnaar noemde. ,,Ik voel mij executeur en slachtoffer tegelijk. Heel vervelend''. Voor Huub Stevens van de ploeg uit Kerkrade was na de afgetekende 3-0 nederlaag alleen de rol van slachtoffer weggelegd. ,,Er wordt van ons geëist dat we in twee trainingen een alternatief voor Koné hebben. Dat kan natuurlijk niet, dat is onze teleurstelling.''

Beide trainers worden dezer dagen pijnlijk geconfronteerd met de (internationale) afspraak dat de transfermarkt tot en met 31 augustus is geopend. Een belachelijke datum, stelden ze gisteren eensgezind. Vanaf begin juli bouw je aan ploeg en de competitie is nog maar nauwelijks begonnen of je loopt het risico direct al een belangrijke speler kwijt te raken.

Koné was cruciaal voor Roda JC (28 doelpunten in twee seizoenen), en het aanstaande vertrek van Lee en het mogelijk vertrek van Bouma doen vooral zoveel pijn omdat hun vertrek na de Koreaan J-Sung Park (Manchester United), Johann Vogel (AC Milan) en Mark van Bommel (Barcelona) de zoveelste aderlating is. ,,Misschien moet je de datum dat de transfermarkt sluit wel vervroegen. En als dat niet algemeen geregeld kan worden, dan maar in het contract van een speler'', aldus Hiddink.

Voor beide trainers was er gisteren alle aanleiding om stil te staan bij het late vertrek van de spelers dat in beide gevallen een persoonlijke tintje kent. Voor de trainer van PSV is het vertrek van Lee extra pijnlijk omdat juist hij de Koreanen (ook Park) de nodige zelfstandigheid heeft bijgebracht. ,,Als een persoonlijke nederlaag voel ik het niet'', en lachend: ,,Misschien zijn ze te zelfstandig geworden.''

Lee maakt, net als Bouma, gebruik van een (geheime) clausule in het contract, waardoor hij naar verluidt voor minder dan 3 miljoen euro kan vertrekken. ,,Maar de waarde van Lee is sinds zijn komst in 2003 veel hoger geworden. We hebben wel de voorwaarden voor hem verbeterd, maar de clausule is hetzelfde gebleven'', aldus Hiddink die behalve trainer ook technisch directeur is en daarmee medeverantwoordelijk voor de contracten. Een opvolger voor Lee, die als verdediger ook een belangrijke rol speelt in de opbouw over links, is nog niet voorhanden. ,,Wij krijgen in die zin met hetzelfde probleem te maken als Huub.''

Ook voor Stevens heeft het verlies van Koné een persoonlijk tintje. ,,Vorig jaar heeft Koné nog zijn contract verbeterd en toen heeft hij ook iets tegen mij gezegd''. Moest uit de woorden van Stevens, na negen jaar teruggekeerd bij Roda, de conclusie worden getrokken dat Koné zijn woord had gebroken? ,,Nee, hoe kan je dat nou zeggen als PSV langskomt, hij meer gaat verdienen en ook de club de inkomsten goed kan gebruiken? Kijk eens naar de begrotingen van PSV en van Roda!'', aldus een geagiteerde trainer.

Koné mocht dan gisteren het gespreksonderwerp van de dag zijn geweest, zijn actieve rol was beperkt. Voor de wedstrijd maakte hij met een bloemen een ereronde en knuffelde hij zijn oud-collega's. PSV had de 21-jarige spits vóór het weekeinde gehuurd, maar Hiddink begreep dat het inzetten van Koné tot extra emoties zou leiden.

Nu al lieten de supporters van Roda hun teleurstelling blijken. Niet verwonderlijk, want door de late sluiting van de transfermarkt hebben zij een seizoenskaart gekocht in de verwachting dat de kleurrijke Koné bij hen hoorde. ,,We hadden alleen dollenderwijs gezegd dat hij de eerste helft wellicht voor Roda kon spelen, de tweede helft voor ons'', aldus Hiddink die liet merken dat met name Koné geen zin had in een optreden tegen zijn oude club.

Stevens was gisteren eerlijk genoeg de kansloze nederlaag niet alleen aan het ontbreken van Koné te wijten. Met name aanvaller Sekou Cissé deed er alles aan zijn landgenoot te doen vergeten, maar de grootste problemen lagen achterin. ,,Ik dacht bij het begin nog twee echte verdedigers te hebben, maar eentje is inmiddels ook door het ijs gezakt'', zei Stevens discreet zonder namen te noemen.

Centrale verdediger Pa-Modou Kah bleef als enige enigszins overeind. ,,Als je in twee wedstrijden acht doelpunten tegen krijgt, is het duidelijk dat een vervanger voor Koné niet voldoende is. Wat wij verdedigend brengen, is een ramp'', wist Stevens, de voormalige voorstopper van PSV. ,,Daarvan krijg ik tranen in mijn ogen.''

Het fraaie weer en het late tijdstip (half vijf in verband met de uitzendingen van Versatel) legden een perfecte basis voor een potje zomeravondvoetbal. Het tempo lag laag, maar PSV toonde weer eens hoe efficiënt het team kan voetballen. Met name via snelle uitbraken was de ploeg gevaarlijk, waarbij rechterspits Jefferson Farfán dé uitblinker was. Hij scoort niet alleen gemakkelijk en neemt veel vrije trappen, maar hij is ook ijzersterk in balbezit.

Als aanspeelpunt maakte de Peruviaan gisteren Jan Vennegoor of Hesselink bijna onzichtbaar. Deze international werd in de tweede helft gewisseld voor DaMarcus Beasley, die – zo viel uit de woorden van Hiddink op te maken – door zijn snelheid voor meer gevaar moest zorgen. Dat gevaar kwam er en de Amerikaan mocht, tussen de treffers van Farfán en Phillip Cocu in, zijn eerste seizoenstreffer maken. Met Beasley, Farfán en Koné in de gelederen kan PSV via de counter nog sneller en efficiënter worden. Aan Vennegoor de opdracht niet het volgende slachtoffer van de late transfer van Koné te worden.

Roda JC

0

PSV

3

Ruststand 0-1. 37. Farfán 0-1, 68. Beasley 0-2, 86. Cocu 0-3. Schds: Vink. Tsch: 15.000. Gele kaart: Bodor, Van Dessel, Van Dijk (Roda JC), Cocu, Afellay (PSV).

    • Erik van der Walle