Nederlands zeilduo eist WK-titel op in olympische klasse

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben gisteren in San Francisco de wereldtitel in de olympische 470-klasse veroverd. Het Nederlandse zeilduo won de veertiende en laatste race, na de zevende plaats eerder op de dag. Dankzij de afsluitende zege bleef het Nederlandse koppel de Britse concurrenten Bassadone/Clark net voor.

Beide titelkandidaten eindigden op hetzelfde puntentotaal. Dankzij meer gewonnen races (vijf) ging de wereldtitel naar De Koning/

Berkhout. Het tweetal ging vanaf de eerste manche aan de leiding. ,,Bij de eerste boei lagen we nog vijfde in de laatste race'', sprak stuurvrouw De Koning. ,,De hele week was onze bootsnelheid uitstekend en ook in de laatste wedstrijd konden we daarop vertrouwen. Toch kon ik het na de finish nog niet geloven. Ik was bang voor een rekenfout, omdat het Britse team als tweede was geëindigd. Toen we door hen werden gefeliciteerd, wisten we het zeker.''

Coach Jacco Koops deelde mee in de feestvreugde. Hij was woensdag terug naar Nederland gegaan voor de bruiloft, vrijdag, van zijn broer. Direct daarna stapte hij weer op het vliegtuig om de ontknoping in de baai van de Amerikaanse stad mee te maken. ,,Het was een ticket voor eigen rekening. Maar misschien dat het Watersportverbond na deze wereldtitel nog over de brug komt'', grinnikte Koops, die het duo samen met bondscoach Jaap Zielhuis begeleidde.

Hij roemde de teamgeest bij De Koning en Berkhout, die sinds 2001 bij elkaar in een boot zitten.

Gisterochtend liep de spanning al hoog op in het Nederlandse kamp. Het Franse team Petitjean/

Douroux had bij de jury om heropening gevraagd van de cruciale zaak tegen De Koning/Berkhout in de elfde race. Het Nederlandse koppel kwam door een fout van het Franse team in aanvaring met de finishboot, en moest na een strafrondje genoegen nemen met de 23ste positie. Dat werd na protest alsnog de tweede plaats.

,,Dat was super'', zei Berkhout, die een flinke kneuzing aan haar heup overhield aan de aanvaring. ,,Dat gaf ons de kracht en de energie om het WK winnend af te sluiten. Of we nu een koninklijke onderscheiding krijgen, weet ik niet. Ik dolde nog met Marcelien dat polsstokhoogspringer Rens Blom een lintje had gekregen voor één sprong over een hoog latje. Wij hebben hier in veertien races moeten buffelen.''