Monument voor de Beatles in Hamburg

De beroemde uitgaanswijk rondom de Reeperbahn in Hamburg krijgt volgend voorjaar een monument voor de Beatles, die hier in 1960 en 1961 hun eerste belangrijke werkervaring opdeden. Ook zijn er plannen voor heropening van de Star Club, een van de clubs waarin ze optraden.

Het gedenkteken krijgt de vorm van een grote, zwarte langspeelplaat, met in het midden glazen beeldjes van de Beatles tijdens hun optreden in die dagen. Dat zullen er dan vijf moeten zijn, want de groep bestond destijds uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, drummer Pete Best (want Ringo Starr deed nog niet mee) en basgitarist Stu Sutcliffe, die al in 1962 stierf. Het monument is een initiatief van het Duitse radiostation Oldie 95, dat hoopt de benodigde 100.000 euro te ontvangen van luisteraars en sponsors.

Tegelijk werken twee Deense zakenlieden aan de heropening van de Star Club, op nummer 39 in de nabijgelegen Grosse Freiheit-straat, waar de Beatles destijds de topattractie waren. Nadat ze eerst hadden gewerkt in de Kaiserkeller en de stripclub Indra, gold de Star Club als kroon op hun werk. Op basis van dit succes konden ze in 1962 beginnen in de Cavern-club in hun woonplaats Liverpool. Zeven jaar later sloot de Star Club zijn deuren. Sindsdien is het pand als hotel in gebruik. Een plaquette op de gevel van de vroegere club is tot dusver de enige verwijzing naar de Beatle-geschiedenis in Hamburg.

,,Het idee is voortreffelijk en het potentieel gigantisch'', zei Dietrich von Albedyll, hoofd toerisme van Hamburg in de Hamburger Morgenpost. Hij voegde eraan toe, dat St. Pauli, het centrum van Hamburg, nu al ,,het grootste pretpark van Europa'' is.

Toen de Beatles door hun toenmalige manager Allan Williams naar Hamburg werden gestuurd, stond de Duitse havenstad erom bekend dat Engelse rockers daar veel geld konden verdienen. Het armlastige groepje ging graag op het aanbod in en moest aanvankelijk logeren in een `rattenhol' achter de Kaiserkeller, waar de vloer werd bezaaid met etensresten en uitwerpselen. Ze traden tot diep in de nacht op en leefden op drank en pillen, aldus Williams. Ook maakten de Beatles in Hamburg hun eerste plaatopnamen, onder de naam Beat Brothers, als begeleidingsgroepje voor de zanger Tony Sheridan. Van de twee Beatles die nog in leven zijn – Paul McCartney en Ringo Starr – is tot dusver geen reactie gehoord op de Hamburgse plannen.

    • Henk van Gelder