`KPMG koopt zaak af voor 378 miljoen'

Accountantskantoor KPMG heeft voor een bedrag van 456 miljoen dollar (378 miljoen euro) een strafzaak in de VS afgekocht over het verstrekken van illegale belastingontduikadviezen in de periode 1996-2002.

Dat meldden diverse media dit weekend. De schikking zou in de loop van vandaag door de Amerikaanse justitie en belastingdienst officieel bekend worden gemaakt. Nadat de frauduleuze constructies eind 2003 aan het licht waren gekomen, heeft KPMG justitieel onderzoek hiernaar lange tijd geblokkeerd.

KPMG kon vanochtend niet officieel op de overeenkomst met justitie reageren, maar een bron op de Londense vestiging laat weten dat de publicaties van dit weekend, onder meer in de New York Times, ,,er niet ver naast zitten''. Bestuursvoorzitter B. van der Veer van de Nederlandse tak van het accountantsbureau zegt evenmin officieel op de hoogte te zijn van de uitkomst van de onderhandelingen tussen zijn Amerikaanse collega's en justitie. Hij benadrukt dat KPMG Nederland ,,volledig buiten'' het conflict in Amerika staat. ,,KPMG Nederland is net als het Amerikaanse KPMG LLP lid van het KPMG-netwerk maar het zijn allebei zelfstandige organisaties.'' Met de onderzochte constructies waarbij zowel Amerikaanse bedrijven als rijke particulieren voor een gezamenlijk bedrag van 1,4 miljard dollar (1,13 miljard euro) hebben ontdoken, hebben Nederlandse partners van KPMG niets te maken gehad. Ook niet, zegt Van der Veer, als die constructies via de Nederlandse Antillen hebben gelopen. ,,De vestiging van KPMG op de Antillen is ook onafhankelijk van Nederland.''

De schikking tussen KPMG en de Amerikaanse autoriteiten is tot stand gekomen na weken van onderhandelen. In juni nam het accountantskantoor de volle verantwoordelijkheid voor de illegale adviezen van enkele voormalige partners, nadat het OM had laten weten over voldoende bewijzen te beschikken. KPMG vreesde een strafzaak die mogelijk tot een veel hogere boete en schadevergoeding zou leiden. Na een vergelijkbare zaak tegen Arthur Andersen in 2002 ging dit accountantskantoor failliet. Begin juni sprak het Amerikaanse Hooggerechtshof Andersen overigens vrij in deze affaire, die samenhing met de fraude bij energiebedrijf Enron.

De schikking tussen KPMG en justitie staat los van eventuele strafzaken tegen enkele individuele oud-partners van KPMG. Volgens persbureau Bloomberg wordt ,,een dozijn'' personen strafrechtelijk onderzocht. Ook hangen er verschillende schadeclaims tegen KPMG in de lucht van klanten die de beloofde belastingvoordelen zijn misgelopen.