Judotrainer De Korte lanceert eerste commerciële judoploeg

In navolging van het schaatsen en het zwemmen gaat ook het Nederlandse judo op de commerciële toer. Judotrainer en initiatiefnemer Chris de Korte presenteerde vanmorgen in Rotterdam Nederlands eerste professionele judoploeg, die luistert naar de naam Budokan Rotterdam en waarvan zijn pupillen Mark Huizinga en Edith Bosch de twee boegbeelden zijn.

,,Een langgekoesterde wens gaat vandaag in vervulling'', zei De Korte, die hoopt dat zijn team tot de wereldtop gaat behoren. ,,Maar mijn eerste wens is dat mensen uit de regio doorkrijgen dat ze naar Rotterdam moeten komen.'' De Korte wil talentvolle judoka's uit de omgeving van de Maasstad laten trainen met judoka's uit Zeeland of Brabant om ze ,,op een hoger niveau te brengen''. Daartoe zijn niet alleen vier trainers (Chris en Willem de Korte, Mark van der Ham en Ge van den Elshout) aangesteld, maar ook een krachttrainer en een mental coach.

Lars Huizinga, voorzitter van Budokan Rotterdam, had de afgelopen dagen veel telefoontjes ontvangen over het woord `commercieel'. ,,Als u verwacht dat de sporters aan het eind van de maand een salarisstrook krijgen, dan heeft u het mis'', onderstreepte Huizinga. ,,Wij streven in eerste instantie naar een professionele organisatie en een goede begeleiding, zodat de judoka's optimaal kunnen presteren. Pas daarna gaan we ons buigen over een eventuele vergoeding, zodat judoka's niet meer op zaterdag vakken hoeven te vullen.''

Mark Huizinga hoeft zich geen zorgen te maken over geld; hij staat als beroepssoldaat op de loonlijst van Defensie. ,,Ik ondersteun dit initiatief omdat ik beter wil worden'', aldus Nederlands bekendste judoka. ,,En je kunt alleen maar beter worden als je veel traint.'' Het andere boegbeeld van Budokan Rotterdam, Edith Bosch, sloot zich bij hem aan. ,,Ik heb goede mensen nodig om een hoger niveau te halen. En hoe meer jeugdige judoka's wij een traject aanbieden, hoe groter die kans.''

De Korte's Sport Instituut Hoogvliet gaat fungeren als thuisbasis van Budokan Rotterdam, dat onder leiding zal staan van een driekoppig bestuur met Lars Huizinga, de broer van Mark Huizinga (-90 kilogram), als voorzitter. De 31-jarige olympisch kampioen van Sydney (2000) is nu nog de enige mannelijke judoka van Budokan Rotterdam. De overige vier leden zijn Edith Bosch (-70 kg), Carola Uilenhoed (+78 kg), Marhinde Verkerk (-78 kg) en Natascha van Gurp (-52 kg). De Korte gaat ervan uit dat zijn team nog wordt uitgebreid, want ,,bij de heren kunnen wij nog wat talenten gebruiken''. Judoka's kunnen zich melden via hun sportschool of vereniging. ,,Maar we gaan zeker ook zelf scouten.''

In Kairo begint volgende week de wereldtitelstrijd. Voorafgaand aan het toernooi wordt beslist welk land de WK in 2009 mag organiseren. De Nederlandse judobond heeft zich kandidaat gesteld. Bij de vorige WK, twee jaar geleden in Osaka, won Nederland drie medailles: zilver voor zwaargewicht Dennis van der Geest, brons voor Edith Bosch en Deborah Gravenstijn. De laatste ontbreekt ditmaal wegens een blessure.