José Menese

De pure flamenco kalft al decennia lang af, door fusies met jazz en populaire muziek en door de verburgerlijking met shows in grote theaters. A mis Soledades voy de mis Soledades vengo op naam van de payo (niet-zigeuner) José Menese past in die laatste categorie. De opnamen werden voor een groot publiek gemaakt in het Teatro de la Maestranza in Sevilla met een kamerorkest van een man of tien.

We horen deze gelouterde tenor echter vooral met de gebruikelijke gitaarbegeleiding. Zijn lezingen van klassieke teksten uit Spanje's gouden eeuw mogen met recht `cante jondo' (diepe zang) worden genoemd, want ze schuren aan je ziel. In Menese's gespierde, masculiene zang zit veel Arabische ornamentiek.

De twee keer zo lange dvd maakt duidelijk dat de stukken werden gelicht uit een om-en-om show met de veel jongere zangeres Laura Vital. Haar zang gaat duidelijk minder diep maar dat wordt enigszins gecompenseerd doordat er tijdens haar stukken soms ook wordt gedanst. Zowel de flamenco-purist als de theaterbezoeker komen aan hun trekken komen.

José Menese: A mis Soledades voy de mis Soledades vengo (cd+ dvd BOA 30002003). Distr. Lc Music

    • Frans van Leeuwen