Johnny Jordaan

,,Johnny Jordaan was ontroerend in zijn eenvoud. Als ik zo'n oud televisiefragment zie, waarin hij samen met Tante Leen het liedje De duiven op de Dam staat te zingen – nota bene opgenomen in Artis, met pinguins en lepelaars op de achtergrond – dan gaat er wis en waarachtig heel wat door me heen. Ik moge dan niet bepaald bekend staan als een uitgesproken Jordanees, ik kom er wel vandaan. En denk eraan dat ik komende maand al voor de zevende keer het Jordaanfestival presenteer. Letterlijk aan de voet van die ouwe Wester. Als dat mij niet het gewenste Jordaangevoel geeft, weet ik het werkelijk niet meer.''

Herman Emmink (78), voormalig radio-omroeper, tv-presentator en populair vocalist, is mede-samensteller van de dvd Bij ons in de Jordaan die morgenmiddag ten doop wordt gehouden. Op de schijf staan bijna dertig nummers van de in 1989 overleden zanger Johnny Jordaan, al of niet in duet met zijn hartsvriendin Tante Leen en zijn volle neef Willy Alberti. Het materiaal is afkomstig uit de omroeparchieven en de privé-collectie van verzamelaar Peter Pols, die ooit de chauffeur van de zanger was. Emmink en Pols vullen de beelden aan met commentaar op 's mans leven en werken.

,,Via het Jordaanfestival kwam dit project op mijn pad. Peter Pols, die mij 's avonds na afloop terugreed naar het station, vertelde dat hij aan een dvd werkte en vroeg mij het commentaar in te spreken. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Men zegt wel eens tegen mij: u bent niet eens een Jordanees! Maar hoewel er bij ons thuis geen Jordanees werd gesproken, beheers ik het wel. En als ik een beetje slordig ga praten, verandert mijn a in een aaaooo. Al is dat er door mijn vele jaren in Hilversum behoorlijk uitgetimmerd, in de tijd dat daarop bij de omroep nog werd gelet. Nu is het een pré als je geen r hebt.

,,Mijn vader had een winkel in behangselpapier, zoals dat in de volksmond werd genoemd, op de hoek van de Westerstraat en de Violettenstraat. Toen ik al in Hilversum werkte, werd in de buurt gezegd: wat z'n vader erop plakt, lult z'n zoon er weer af. Ik liep er niet zo lang geleden nog eens langs, zoals men dat op zekere leeftijd nu eenmaal doet. Het is nu een chic yuppenhuis. Zelf ben ik vijftig jaar geleden naar Hilversum verhuisd, toen ik bij de omroep ging werken, en daar woon ik nog. Tot volle tevredenheid.

,,Ja, men kent mij eigenlijk maar van twee dingen: als presentator van Wie van de drie en als de zanger van Tulpen uit Amsterdam. Terwijl dat lied mij alleen maar is overkomen, omdat de platenmaatschappij in 1957 nog een contract met Emmink had en dus iets met mij moest ondernemen. En nog steeds gaat er geen Jordaanfestival voorbij of ik zing het weer. Ook verder is opa trouwens nog danig aan het werk. Dezer dagen zing ik bijvoorbeeld nummers in voor een nieuwe cd van het dansorkest The Ramblers, waarvan ik zanger en presentator ben. Wáár in Hilversum kun je dat soort muziek nog horen? Bij de omroep zijn het nu de dertigers die de dienst uitmaken, met hun boenkeboenkmuziek.

,,In mijn omroeptijd heb ik ook nog meegemaakt dat Johnny Jordaan door veel omroepen werd geboycot, omdat hij te ordinair werd bevonden. Ook aan het door mij gepresenteerde AVRO-programma Muzikaal onthaal heeft hij nooit meegewerkt. Evenmin als de Zangeres zonder Naam. Tja, de AVRO was toen bekakt, dat was de stropdassenomroep. Maar wat toen ordinair was, is nu cult. Het enige dat niet is veranderd, is mijn band met de Jordaan.''

De dvd Bij ons in de Jordaan verschijnt 30/8 bij Music Products

    • Henk van Gelder