Hockeyers komen met schrik vrij

Het Nederlands hockeyelftal is het Europees kampioenschap in Leipzig stroef begonnen. In de openingswedstrijd tegen het vooraf vele malen lager ingeschatte Frankrijk kwam de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans gisteren met de schrik vrij: 5-4. Hetzelfde gold voor Spanje, dat zich in dezelfde groep B pas in de slotminuut langs Polen wurmde dankzij een rake strafcornervariant: 2-1.

Veel ging gisteren mis bij de Nederlandse hockeyers, die in Leipzig een finaleplaats nastreven zodat plaatsing voor het wereldkampioenschap, volgend jaar in Mönchengladbach, een feit is. Pluspunten waren de twee velddoelpunten van jubilaris Karel Klaver (honderd interlands) en de eerste twee succesvolle korte hoekslagen van Taeke Taekema. Minpunten daarentegen waren het labiele defensieve spel, de individuele fouten (balverlies Taekema bij 5-4) en de plotseling haperende strafcorner van diezelfde Taekema, die kort na de rust drie keer miste.

,,Als we in die fase naar 7-2 waren uitgelopen, was er niets aan de hand geweest'', mopperde Oltmans, die zijn tactiek in duigen zag vallen. ,,Nu was het in de laatste minuten nog alle hens aan dek. We hebben organisatorisch slecht gespeeld. We stonden gewoon niet goed als team. Er zat te veel ruimte tussen de linies. Daardoor kon Frankrijk dat mij overigens verraste goed counteren bij balverlies aan onze kant.''

Aanvoerder Jeroen Delmee, hersteld van een blessure aan de hamstring, sprak de hoop uit dat de povere ouverture een incident was. ,,We hebben tegen onszelf gespeeld, niet tegen Frankrijk. We hebben de vier tegentreffers gewoon cadeau gedaan. Positioneel stonden we niet goed en ook de echte scherpte ontbrak. Het moet en het kan [vandaag] tegen Polen allemaal veel beter.''

Na 21 minuten leidde Nederland al met een op het oog comfortabele 3-0, dankzij treffers van Rob Reckers en Taekema (twee). Frankrijk, vijfde bij het vorige EK, miste bij die stand een strafbal door een redding van doelman Guus Vogels. Via Charles Verrier (strafcornervariant), Klaver en Florent Durchon was de ruststand 4-2. Na de tweede treffer van Klaver (5-2) viel Nederland stil en kon Frankrijk terugkomen tot 5-4, met de gemiste strafcorner (Frédéric Soyez) in de laatste seconden als sluitstuk. ,,Achteraf mogen we blij zijn dat die strafbal in de eerste helft er niet inging'', sprak Klaver.

Net als Nederland ondervond ook Spanje hinder van de trage kunstgrasmat. Assistent-bondscoach Toon Siepman van de vice-kampioen van Europa was vanmorgen dan ook niet te spreken over de stroperige ondergrond. ,,Het is moeilijk aanvallen op dit ongelooflijk stugge veld, dat veel wegheeft van die mat die nu in Amstelveen ligt. De bal rolt langzaam en stuitert alle kanten op, het is moeilijk om one touch hockey te spelen, zoals wij en ook Nederland dat graag doen. Ploegen die opportunistisch en verticaal spelen, met lange halen naar voren, zijn hier in het voordeel.''

Kritiek kreeg de Duitse organisatie ook voor de aankleding van de tijdelijke EK-accommodatie op het terrein van de bescheiden hockeyclub ATV Leipzig. Zo zijn er geen kleedkamers voor de teams. Omkleden en douchen gebeurt in het hotel in het centrum van de stad. Een toilet is evenmin beschikbaar. Wel is een scherm geplaatst waarachter de hockeyers even kunnen plassen.

Door de gebrekkige faciliteiten moeten de spelers van het Nederlands elftal ook de cooling-down weer op de gebruikelijke manier uitvoeren: uitlopen op het veld. Juist dit seizoen had de medische staf, op last van inspanningsfysioloog Jos Geijsel, het baden in ijskoud water na een training of wedstrijd ingevoerd. ,,We kunnen hier nergens onze opblaaszwembaden neerzetten'', wist Delmee.