Freek de Jonge maakt tv-serie

Freek de Jonge maakt dit najaar een nieuwe tv-serie voor de VPRO. Na zijn vijftiendelige marathonreeks De vergrijzing van vorig jaar, komt de cabaretier nu met tien afleveringen van 25 minuten, die elk bestaan uit een aantal losse nummers van drie minuten. De Jonge laat al die nummers ,,als clips'' verfilmen door verschillende regisseurs. Vaak zal hij zelf niet eens in beeld zijn, zegt hij. De serie wordt vanaf 28 oktober uitgezonden op de vrijdagavond. ,,De VPRO vroeg me pas een paar weken geleden,'' aldus De Jonge, ,,en ik heb intussen al zestig nummers geschreven. De ondertitel luidt: een programma waarin voor u wordt gezapt.'' Naast het tv-werk is hij dit najaar op tournee door Vlaanderen met zijn nieuwe voorstelling Cordon sanitaire, waarna hij de gehele maand december – onder de titel Freek doet de deur dicht – optreedt in Amsterdam.