Duo Kuijt-Kalou van onschatbare waarde

In een klassieker van een belabberd niveau maakten Salomon Kalou en Dirk Kuijt nog eens duidelijk waarom Feyenoord hen alleen voor een astronomisch bedrag wil verkopen. Beiden waren goed voor een assist en een doelpunt. Daarmee dwongen ze het machteloze Ajax op de knieën. De twee parels van De Kuip zijn voor hun werkgever van onschatbare waarde. Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat Feyenoord verder een modaal elftal heeft.

Zonder K2, zoals ze genoemd worden, blijft er van de Rotterdamse trots een elftal over dat het niveau van de middenmoot nauwelijks ontstijgt. Een wankel evenwicht. Zo lang Kalou en Kuijt de clubkleuren van Feyenoord dragen, hoeft trainer Erwin Koeman slechts voor een degelijke ondersteuning en een sterk collectief te zorgen. De contouren daarvan waren gisteren zichtbaar.

Goede aanvallers leveren op de transfermarkt altijd meer op dan de meeste middenvelders of verdedigers. Ze kunnen immers het verschil maken in een wedstrijd. Dat geldt zeker voor Kalou en Kuijt. De Ivoriaan voetbalt sierlijker, heeft meer snelheid. De Katwijker heeft net zoveel rendement en is nog van grotere waarde omdat hij er niet voor terugdeinst de verdediging of het middenveld te ondersteunen.

,,Dit wordt jouw wedstrijd'', zei Koeman tegen Kalou voor het beladen duel in de Arena. Na allerlei transferperikelen en een nieuwe procedure die ertoe moet leiden dat hij tot Nederlander wordt genaturaliseerd, had de openbaring van het vorige seizoen kennelijk een stimulans nodig. ,,Er is de afgelopen weken heel wat op hem afgekomen'', lichtte Koeman toe over de speler die zo graag naar PSV wilde. ,,Dat heeft Salomon niet ongemoeid gelaten. Hij had weer eens een doelpunt nodig om aan zelfvertrouwen te winnen.''

Die treffer kwam na een kwartier. Op aangeven van Kuijt krulde hij de bal van enige afstand feilloos om Ajax-doelman Hans Vonk heen. Kort na rust zag Kalou, spelend op rechts om de confrontatie met Hatem Trabelsi te ontlopen, Kuijt vrijstaan en toen was het de beurt aan zijn gewaardeerde ploegmakker om de bal met een gemikt schot in het net te schieten.

Als Kalou nu al in het bezit zou zijn geweest van een Nederlands paspoort, dan had Marco van Basten hem geselecteerd voor de interlands tegen Armenië (zaterdag) en Andorra (volgende week woensdag). Dat verklaarde de bondscoach afgelopen vrijdag bij de presentatie van de selectie voor beide wedstrijden. Vorig jaar oordeelde minister Verdonk (vreemdelingenzaken en integratie) dat Kalou geen verrijking is voor het Nederlands elftal.

De bewindsvrouw kan van deze bekritiseerde beslissing terugkomen en Kalou de kans geven met het Nederlands elftal eventueel naar het WK in Duitsland af te reizen. Van Basten heeft besloten de procedure niet meer te beïnvloeden. Sprekend met zijn benen maakte Kalou gisteren duidelijk dat hij op sportieve gronden juist wel in aanmerking zou moeten komen voor de bestaande uitzonderingsregel. Feitelijk draagt hij, samen met Kuijt, het hele elftal van Feyenoord op zijn schouders.

Knarsetandend concludeerde Ajax-trainer Danny Blind langs de zijlijn dat hij een aanvaller – centraal of aan de flanken – van het kaliber Kalou of Kuijt mist in zijn formatie. De woensdag bij het bereiken van de Champions League nog zo bewierookte coach zag zijn nieuwe aankoop Markus Rosenberg na een hakje van Wesley Sneijder vrij voor doelman Patrick Lodewijks over de bal heen maaien. Zeven minuten later was Kalou aan de andere kant wel doeltreffend.

Behalve een nuttige treffer tegen Brøndby in Kopenhagen heeft Rosenberg nog niet kunnen aantonen dat hij een versterking is voor Ajax. De bijna 23-jarige Zweed heeft tijd nodig aan het drie-spitsensysteem van Ajax te wennen. Tot nog toe viel, in positieve zin, alleen zijn startsnelheid op. Op gebied van koelbloedigheid scoort hij onvoldoende en een bijzondere individuele actie heeft hij niet laten zien. Dat zijn toch eigenschappen waarop een spits gescout moet worden.

Na de eerste helft maakte Blind een einde aan het geploeter van Rosenberg en nam Angelos Charisteas zijn plaats in. De Griek greep zijn kans en rondde een pass van Sneijder af. Daarna stokte de productie van Ajax. Blind telde vijf, zes kansen voor zijn ploeg. Dat was royaal gerekend. Een kopbal van Zdenek Grygera werd door Ferne Snoyl van de lijn gekopt.

Verder dwong Ajax weinig af. De scherpte ontbrak bij de Amsterdamse ploeg in alle linies. Hoewel Feyenoord het laatste kwartier met tien man verder moest, omdat Snoyl met een tweede gele kaart door arbiter Van Egmond naar de kleedkamer werd gezonden, leverde de druk die Ajax uitoefende slechts één doelpunt op.

Naderhand werd er met de trainers van beide teams gediscussieerd over het niveau van de klassieker die toch allerminst van een hoogstaand kon worden genoemd. Koeman: ,,In Italië spelen clubs met budgetten die tien keer hoger zijn dan van die van ons. Toch zie je daar ook vaak mindere wedstrijden en dan druk ik me nog zacht uit.'' Blind: ,,Het was niet sprankelend, maar er gebeurde genoeg. Het publiek zal zich niet hebben verveeld.''

Een computer zou aan de hand van de tv-beelden het aantal onzuivere passes in deze wedstrijd eens moeten uitrekenen. Er rolt dan ongetwijfeld een astronomisch getal uit. Qua inzet, vechtlust en tactische steekspel was het voor velen mogelijk een aantrekkelijk schouwspel. Maar het niveau? In de tweede helft werd Feyenoord teruggedrukt op eigen helft. Toch incasseerde de Rotterdamse ploeg dankzij onverzettelijkheid de volle winst; niet op basis van kwaliteit. Er bestaan nog weinig redenen aan te nemen dat beide elftallen beter kunnen. En dat is misschien wel de somberste conclusie.

Ajax

1

Feyenoord

2

Ruststand 0-1. 16. Kalou 0-1, 47. Kuijt 0-2, 79. Charisteas 1-2. Schds: Van Egmond. Tsch: 50.000. Rode kaart (2x geel): 71. Snoyl (Feyenoord). Gele kaart: Grygera, Trabelsi (Ajax), Paauwe (Feyenoord).

    • Erik Oudshoorn