`Blair wist wel van dreiging terreur'

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft premier Tony Blair al ruim een jaar geleden gewaarschuwd dat de oorlog in Irak er toe leidde dat meer Britse moslimjongeren zich bij extremistische groeperingen aansloten.

Dit blijkt uit een vertrouwelijke brief van een hoge ambtenaar van het Foreign Office, Sir Michael Jay, aan het kantoor van Blair van 18 mei 2004. Het Britse buitenlandse beleid en de, volgens veel moslims, negatieve gevolgen daarvan voor de islamitische wereld, ,,speelt een belangrijke rol bij het opwekken van een gevoel van woede en onmacht, in het bijzonder onder de jongere generatie Britse moslims'', aldus de brief. ,,Dit lijkt een zeer belangrijke impuls voor de rekrutering door extremistische organisaties te zijn.''

Jay's brief, gisteren uitgelekt naar zondagskrant The Observer, is opmerkelijk omdat Blair en minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw na de zelfmoordaanslagen van vorige maand in Londen met grote stelligheid een verband met de oorlog in Irak ontkenden. Enkele weken later nuanceerde Blair zijn uitspraken en erkende dat er mensen zijn die zo'n verband wel leggen. Zowel Blair als Straw betoogde echter dat groepen die door Al-Qaeda worden geïnspireerd hoe dan ook tot terroristische acties komen, ongeacht de oorlog in Irak en de Britse deelname daaraan.

Sir Michael Jay stelde in een bijlage bij zijn brief dat Groot-Brittannië door veel moslims in toenemende mate werd beschouwd als een ,,kruistochtstaat''. Dat gevoel beperkte zich aanvankelijk tot de Verenigde Staten maar als gevolg van de oorlog in Irak wordt Groot-Brittannië nu net zo beschouwd.

Downing Street wil niet reageren op de brief. Blair en zijn medewerkers hebben in het openbaar nooit melding gemaakt van de zorgen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.