Aanval van bijen in woonwijk Breda

Bij een demonstratie honingmaken in een Bredase woonwijk is gisterochtend paniek ontstaan. Toen de imker zijn zes cursisten wilde tonen hoe ze de honing van de honingraten moesten halen, werden twee bijenvolken plotseling agressief en begonnen zij buurtbewoners te steken. Volgens de politie moesten vijf van hen zich in het ziekenhuis met tegengif laten behandelen.

De agressie van de bijen leidde ertoe dat sommige omstanders dertig tot vijftig keer gestoken werden. De imker zelf droeg beschermende kleding, evenals zijn cursisten.

De vader van een jongetje dat ernstig belaagd werd door de bijen, wil bij de politie aangifte doen tegen de imker. Hij vindt het onbegrijpelijk dat een imker midden tussen woningen met zijn bijen aan de slag kan gaan. De politie moest tussenbeide komen toen slachtoffers na het incident verhaal wilden halen bij de imker.

Jos Plaizier, voorzitter van de landelijke vereniging van bijenhouders VVBN, kijkt op van het incident in Breda. Hij zegt dat het zelden voorkomt dat bijen zo heftig in de aanval gaan. ,,Ze vinden het uiteraard niet leuk dat hun honing wordt weggehaald, want daarmee moeten ze de winter doorkomen.'', legt hij uit. Mogelijk heeft de imker zijn cursisten wat te pontificaal laten zien hoe ze moesten handelen, denkt Plaizier, en zijn de bijen daarvan geschrokken.

,,Maar hun agressiviteit kan ook het gevolg zijn van kleuren of geuren in de directe omgeving'', voegt hij daaraan toe. ,,Ik heb me ooit eens in een zwarte broek onder de bijen begeven. Prompt werd ik vele malen gestoken. Nadat ik een witte broek had aangetrokken, lieten ze me met rust. Geurtjes kunnen ook een rol spelen. Het is onverstandig met sterke after shave of met alcohol op in de buurt van bijen te komen. Imkers weten dat, ze nemen hun voorzorgsmaatregelen'', aldus Plaizier.