Zondagavond zal nooit meer dezelfde zijn

De TROS stopt na ruim acht jaar op Radio 1 met het wekelijkse discussieprogramma Forum waarin een wisselend gezelschap van journalisten het nieuws en de ontwikkelingen van de afgelopen week doornamen. Door de komst van de Llink (voorheen De Nieuwe Omroep) en MAX moest de TROS op zondagavond – die voor velen nooit meer hetzelfde zal worden – het programma schrappen.

De nieuwe omroepen mogen bij de publieke radiozenders wekelijks negen uur vullen. In de plaats van Forum komt er met ingang van zondag 4 september het interview-programma van journalist Francisco van Jole onder de veelbetekenende titel De Geitenwollensokkenshow. In die eerste uitzending is Aad van den Heuvel, mede-oprichter van De Nieuwe Omroep te gast.

Voorzitter Mieke van der Weij zal vanavond nog strenger dan anders het debat moeten leiden. Want behalve de vaste leden zullen in het café-gedeelte van de studio ook zo'n twintig oud-deelnemers zich met het debat bemoeien.

Voor de journalisten en columnisten van Elsevier, NRC Handelsblad, Het Parool, De Telegraaf, Trouw en Vrij Nederland die aan de uitzending meewerkten zal het toch wennen zijn. NRC Handelsblad-redacteur Elsbeth Etty, die circa zeven jaar aan Forum verbonden was, zal het zeker missen. ,,Het programma had kwaliteit en een zeker niveau. Je moest je voorbereiden en het was ook voor jezelf een methode om scherp te blijven. Ik was er toch de zondagavond mee kwijt. Ik zal nu waarschijnlijk televisie gaan kijken, of een boek pakken.''

De sfeer tussen de journalisten in de uitzendingen was altijd open en kritisch. Ofschoon enkele weken geleden Frénk van der Linden van o.a. Nieuwe Revu het aan de stok kreeg met freelance-journaliste Bernadette de Wit. Zij interrumpeerde hem voortdurend en liet Van der Linden zijn verhaal niet afronden. Zijn opmerking hierover tegen De Wit bracht haar niet op andere gedachten en ze bleef doordrammen. Na het `verplichte' plaatje om half negen moest voorzitter Mieke van der Weij de luisteraars melden dat Van der Linden was opgestapt omdat hij het gedrag van De Wit zat was.

TROS-programmaleider Jan van der Vlugt zegt dat het programma op de zondagavond zeker zo'n 80.000 mensen trok. ,,Mensen die van discussie houden en niet naar het voetbal op de televisie willen kijken.'' Samen met een redacteur bedacht hij de onderwerpen waarover lekker kon worden gediscussieerd. Hij zal het programma ook missen omdat hij er als eindredacteur altijd bij was en de nazit met allerlei media-roddels leuk vond. Van der Vlugt zal er alles aan doen om bij een nieuwe zendtijdverdeling het programma terug te krijgen. ,,Het programma komt terug, daar ben ik van overtuigd.''

Forum (laatste uitzending), Radio 1, 20.04-21.00u.

    • Markus Meulmeester