Woonsituatie immigranten onderzocht

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, heeft gisteren een onderzoek aangekondigd naar de leefomstandigheden van immigranten in Parijs.

Aanleiding vormt een brand in een zeven verdiepingen tellend appartementencomplex waar buitenlanders wonen, waarbij donderdagnacht zeventien Afrikanen – onder wie veertien kinderen – zijn omgekomen.

Volgens Sarkozy, die gisteren de plaats des onheils bezocht, woonden er te veel mensen op een te kleine ruimte. Een van de problemen is volgens hem dat veel buitenlanders zonder verblijfsvergunning in Parijs blijven, waar onvoldoende goede huisvesting beschikbaar is. Minister Jean-Louis Barloo van Sociale Cohesie, wil binnen enkele dagen komen met een programma voor sociale huisvesting.

Volgens Parijse autoriteiten wachten in de hoofdstad zo'n honderdduizend gezinnen met een laag inkomen op een woning. Tien jaar geleden waren dat er nog 85.000. Vorig jaar werden 12.000 nieuwe woningen gebouwd.

Martine Aubry, parlementslid namens de oppositionele Parti Socialiste, vindt dat de tijd voor krokodillentranen voorbij is. ,,Opnieuw ontwaakt Frankrijk na een ontstellende tragedie'', aldus Aubry, die het drama ziet als ,,een ongekende crisis in de huisvesting. Ik geloof dat we allemaal verantwoordelijk zijn. Geen enkele regering heeft dit probleem tot nu toe aangepakt.''

Volgens Oumar Cisse, woordvoerder van de bewoners, wachtten de meesten in de flat al sinds 1991 op betere huisvesting. Het pand was ,,heel vies'', aldus Cisse, overal zaten ratten en muizen. Het lekte en in de hal en trappenhuizen was geen verlichting. De burgemeester van het 13de arrondissement, waar het gebouw stond, zegt dat sommige gezinnen met twaalf personen in driekamerappartementen woonden.

Een woordvoeder van Emmaus France, verantwoordelijk voor het gebouw, ontkent dat er te veel mensen woonden. Dit was niet een van die huizen ,,waar ze mensen in proppen om veel geld te verdienen'', aldus de woordvoerder.