Wereldrecord van Bekele op 10.000 m

De Ethiopische langeafstandsloper Kenenisa Bekele heeft gisteren bij de Golden-Leaguewedstrijd in Brussel het wereldrecord op de 10.000 meter verbeterd. Zijn oude tijd was 26.20,31, de nieuwe 26.17,53.

Bekele voorkwam dat de Memorial Van Damme als een nachtkaars uitging. Met een fenomenale slotronde van 57 seconden brak Bekele het record. Het slot maakte nog wat goed. Brussel had hoog ingezet op wereldrecords. De steepleloper Saif Saaeed Shaheen uit Qatar en de Russische polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva zouden met Bekele een wereldrecordpoging doen. Lokkertjes waren een premie van 50.000 dollar en een terreinwagen.

Alleen Bekele slaagde erin, geholpen door zijn jongere broer Tariku. De Ethiopiër won onlangs de wereldtitel op de tien kilometer in Helsinki. De 5.000 meter liet hij daar schieten, omdat hij nog wat in Brussel wilde laten zien. Als enige hield hij woord.

Steepleloper Shaheen won weliswaar zijn 24ste wedstrijd op rij (over drie jaar gezien), maar kwam opnieuw niet aan zijn wereldrecord, dat hij vorig jaar in Brussel vestigde. De voor Qatar lopende Keniaan was er vorige week in Zürich evenmin in geslaagd het record te verbeteren, maar toen viel hij bij het nemen van de waterbak in de laatste ronde. Gisteren zette hij al zijn concurrenten op een enorme afstand, maar de 7.55,51 was bijna drie seconden te langzaam.

Achter Shaheen schitterde Simon Vroemen met de tweede plaats in een Europees record van 8.04,95. Daarmee dook hij bijna twee seconden onder de oude Europese toptijd die Vroemen deelde met de Fransman Bouabdallah Tahri (8.06,91).

Vroemen zakte juichend door de knieën na de finish. ,,Ik wilde dat record weer in eigen handen hebben. Dat die Thari overal als Europees recordhouder werd aangeduid, was voor mij een mooie drijfveer die toptijd weer terug te halen.''

Vroemen liep zijn oude Europese record drie jaar geleden in Monaco. Dit seizoen was hij tot de WK in Helsinki door allerlei omstandigheden nog niet tot grootse daden gekomen. Na zijn vijfde plaats op de WK de beste Europeaan gaf hij aan in principe in 2006 aan zijn laatste internationale seizoen te beginnen met als grote doel Europees kampioen worden in Gotenburg.

Na een rustig begin schoof de Nederlander gisteren steeds verder op. Zijn laatste kilometer was indrukwekkend. Vroemen passeerde gerenommeerde Afrikanen als Ezekiel Kemboi, olympisch kampioen van Athene en al twee WK's achter elkaar goed voor zilver.

Dat hij in Brussel grote Afrikaanse namen achter zich liet, verwonderde hem niet. ,,Ik heb altijd gezegd dat de Afrikanen te verslaan zijn. Shaheen is echter een uitzondering. Tweede worden op een Golden Leaguewedstrijd waar hij aan deelneemt, is maximaal. Ik heb dus het maximale gepresteerd.''

Ook Jelena Isinbajeva is nog niet in staat wereldrecords met de polsstok op bestelling af te leveren. De 23-jarige Russin liet in Brussel de lat op 5.02 meter leggen. Dat was een centimeter hoger dan haar record, dat ze bij de WK in Finland vestigde. Het negentiende wereldrecord sinds juli 2003 zat er niet in. Moegestreden na een lang seizoen faalde ze drie keer.

De Russische Tatjana Lebedeva is als enige nog steeds in de race voor de jackpot van één miljoen dollar. Ze won tot nu toe alle Golden Leaguewedstrijden bij het hinkstapspringen en hoeft nu alleen in Berlijn te winnen om de bonus te incasseren.

Op de 100 meter was wereld- en olympisch kampioen Justin Gatlin opnieuw ongenaakbaar. De jonge Amerikaan won in 9,99 seconden. Een afgang beleefde Maurice Greene; hij werd negende en laatste. Bij de vrouwen zegevierde Christine Arron in 10,97 seconden.