Verdere opmars van bedrijvenhandelaren

Bestuurders van grote ondernemingen kunnen hun borst natmaken, want investeringsmaatschappijen zullen op korte termijn nog actiever worden op het fusie- en overnamefront. De koopkracht van deze bedrijvenhandelaren groeit gestaag door het geld dat verzekeraars en pensioenfondsen beschikbaar stellen.

Daarmee komt een categorie van grotere bedrijven in het vizier van de investeerders. Deze week werd bekend dat SBS voor 2,1 miljard euro wordt overgenomen door twee investeringsmaatschappijen. Eerder werd Vendex KBB (Hema, Praxis) gekocht door buitenlandse investeerders.

Volgens bestuursvoorzitter Volkert Doeksen van investeringsmaatschappij Alpinvest Partners ligt de grens van overnames in Europa nu rond de tien miljard euro. ,,De omvang die investeringsmaatschappijen aankunnen zal zeker verder stijgen.'' Een bestuurder van het Amerikaanse agrivoedselbedrijf Cargill klaagde deze week dat investeerders de tarieven voor op te kopen bedrijven tot onredelijke hoogte opdrijven.

Investeringsfondsen behalen hun rendement door bedrijven te kopen, ze gedurfder te financieren, de organisatie te verbeteren en zo de bedrijven met winst door te verkopen. Relatief onbekende partijen als Blackstone Group en Carlyle trokken onlangs miljarden aan van pensioenfondsen en verzekeraars. Deze investeerders zijn gewend om drie- tot viermaal hun kapitaal bij te lenen voor overnames. Ook deze krant, onderdeel van uitgever PCM, heeft een buitenlandse investeringsmaatschappij als aandeelhouder.

Vooral in Duitsland zorgt de opmars van Angelsaksische investeringsmaatschappijen voor onrust. De investeerders zien veel mogelijkheden in Duitse industriële conglomeraten die in hun ogen te inefficiënt draaien.

Bedrijvenhandelaren: pagina 20

    • Jeroen Wester