Topman bank Italië verdedigt zijn rol

De president van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, heeft gisteren tegenover een invloedrijke regeringscommissie ontkend dat hij ABN Amro heeft tegengewerkt in de overnamestrijd rond Banca Antonveneta. Volgens Fazio heeft hij de Italiaanse en Europese regels ,,gewetensvol'' gevolgd. Fazio kreeg niettemin te horen dat de centrale bank ingrijpend hervormd moet worden.

De voor het leven benoemde Fazio moest verschijnen voor een commissie onder leiding van de minister voor Economische en Financiële Zaken, Domenico Siniscalco, die hem wilde spreken over de gang van zaken rondom Antonveneta, de negende bank van Italië.

Fazio staat al enige maanden onder toenemende druk. De bankier zou partijdig zijn in de strijd tussen ABN Amro en Banca Popolare Italiana, die beide Antonveneta willen overnemen. Zo zou Fazio ABN Amro veel te laat toestemming hebben gegeven om haar belang in Antonveneta te vergroten. Italiaanse kranten hebben delen gepubliceerd van afgeluisterde gesprekken waaruit blijkt dat Fazio nauw contact had met de inmiddels geschorste topman van Pop Italiana.

De kansen voor ABN Amro om Antonveneta over te nemen lijken toegenomen, nu de Nederlandse bank verkennende gesprekken met de bankiers van Pop Italiana heeft gevoerd over overname van hun belang van 30 procent.

Fazio sprak gisteren drie uur voor de commissie en zei dat hij Pop Italiana niet heeft bevoordeeld, een uitspraak die niet door alle ministers van het kabinet-Berlusconi voor waar werd aangenomen. Siniscalco zei dat het schandaal de internationale reputatie van Italië grote schade toebrengt. De minister zei volgende week vrijdag vergaande plannen te zullen presenteren voor een hervorming van de Banca d'Italia. Italiaanse kranten speculeren al dagen over mogelijke veranderingen. De regering zou onder meer een termijn willen stellen aan de functie van de centrale-bankpresident.

Niet alle ministers twijfelden aan Fazio's woorden. Landbouwminister Gianni Alemanno zei dat hij ervan overtuigd is dat Fazio correct heeft gehandeld, maar ook hij zei dat hervormingen bij de bank noodzakelijk zijn.