Televisie en Radio Voorkeur zaterdag

ACTUALITEITEN

Kerkelijk huwelijk prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk. Rechtstreeks verslag van het kerkelijk huwelijk van prins Pieter-Christiaan (33) en Anita van Eijk (35) in de Grote of St. Jeroenskerk in Noordwijk. Prins Pieter-Christiaan is de derde zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven en werkt bij de directie Operaties van de marechaussee-staf in Den Haag. De uitzending begint met een korte samenvatting van het burgerlijk huwelijk, afgelopen donderdag. Ned.1, 14.30-16.30u.

Nova. Reportage over schulden, schuldsanering en kredietverleners die voor extreem hoge rentes hun geld afstaan. Ned.3, 22.05-22.35u.

PRAATPROGRAMMA

Spraakmakende zaken. In deze laatste aflevering een gesprek met bisschop Tiny Muskens over het overlijden van paus Johannes Paulus II, de nieuwe paus, gehuwde priesters, euthanasie en een maximumleeftijd voor de paus. Met Tweede-Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) en directeur van Forum Sadik Harchaoui debatteert hij over de toekomst van het religieuze landschap in Nederland. Ned.1, 20.30-21.20u.

25 jaar TROS tv-show. Onder meer terugblik op een ontmoeting in 2001 met Frans Bauer, wonderkind/violiste Sonja van Beek en de hoogbegaafde jongen André Bremers die twintig jaar geleden in de show zat. Ned.2, 21.10-22.00u.

AMUSEMENT & SPORT

Wielrennen. Rechtstreeks verslag van de proloog in Granada van de ronde van Spanje, de `Vuelta'. De ronde eindigt 18 september in Madrid. Ned.2, 15.55-17.59u. & morgen vanaf 13.00u.

Tv-competitie: De finale. Afgelopen week toonden vijf producenten Endemol Nederland, Eyeworks, Idtv, Rene Stokvis Producties BV en Palm Plus – proefafleveringen van mogelijke televisieseries. Vanavond beslist de kijker wiens idee goed genoeg is om een hele serie van te maken. Talpa 20.30-21.30u. , onderbroken door reclame.

MUZIEK

BBC Proms 2005: World Orchestra for peace. Rechtstreeks uit de Royal Albert Hall. Muziek van Rossini, Debussy, Wagner, Rimsky-Korsakov en Esa-Pekka Salonen, uitgevoerd door het World Orchestra for Peace onder leiding van Valéry Gergiev. BBC, 20.30-22.40u.

FILM

Toy Story (John Lasseter, 1995, VS). Eerste avondvullende computeranimatiefilm uit de geschiedenis brengt speelgoed van hard plastic tot leven. Cowboy Woody wordt in populariteit overvleugeld door astronaut Buzz Lightyear. Dezelfde Pixar Animation Studios tekenden later al even digitaal voor o.a. Finding Nemo en The Incredibles. RTL7, 20.30-22.00u.

The First Wives Club (Hugh Wilson, 1996, VS). Luchtige, in oneliners grossierende satire waarin Goldie Hawn, Bette Midler en Diane Keaton in clubverband zinnen op wraak op hun echtgenoten die voor een nieuwe, jongere vrouw hebben gekozen. Net5, 21.00-22.55u.

The Winslow Boy (David Mamet, 1999, VS). Tweede verfilming – na die van Anthony Asquith uit 1948 - van stuk van Terence Rattigan is studie naar Engelse familie die anno 1910 ten onder lijkt te gaan tijdens poging om 10-jarige, van diefstal beschuldigde zoon des huizes te rehabiliteren. Met Nigel Hawthorne, Rebecca Pidgeon. Canvas, 22.25-0.10u.

Villa des Roses (Frank van Passel, 2002, België/GB/Luxemburg). Moeizame verfilming van Willem Elsschots herinneringen aan de tijd dat hij in een verlopen familiepension in Parijs verbleef. De pensiongasten vormen samen heel symbolisch het Europa dat aan de vooravond van WOI op de rand van een moreel faillissement verkeert. Met July Delpy, Shaun Dingwel en kleine rollen van Dora van der Groen en Halina Reijn. Ned.3, 22.35-0.10u.

Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1991, VS). Ondersteund door de bier & snoep-songs van de jaren zeventig en het werk van een briljante cameraman vertelt Tarantino een even agressief als uitbundig verhaal over een groep bankrovers en de nasleep van een mislukte overval. Innemende mannen zijn het, zolang ze zich dat kunnen permitteren. Zo niet, dan ontpoppen ze zich als beesten. Met Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen. Veronica, 23.45-1.35u.

Siberia (Robert Jan Westdijk, 1998, Nederland). Ned.3, Tweede film van de regisseur van Zusje en Phileine zegt sorry is een brutale en vormbewuste schelmengeschiedenis over de twee charmante, Amsterdamse oplichters Hugo `Fuckboy' (Hugo Metsers) en Goof (Roeland Fernhout). Liefde ontregelt hun praktijk van het versieren en beroven van rugzaktoeristes. Ned.3, 0.10-1.40u.

RADIO

Knetterende letteren. Eerder uitgezonden gesprek met beeldend kunstenaar, schrijver en sluismeester Miek Zwamborn over haar tweede roman Vallend hout, een verhaal over een tuin die door twee mensen wordt onderhouden. Ook Doeschka en Geerten Meijsing die de dubbelroman Moord & Doodslag schreven, waarin zij zich ongegeneerd uit laten over elkaar en hun schrijverschap. 747AM, 14.02-15.00u.

Opium. Gesprek met cineast Jos Stelling over 25 jaar Nederlands filmfestival, de Nederlandse film, en de bedreigingen voor de bioscoopfilm door de opkomst van de dvd. Hij was de oprichter van de Nederlandse Filmdagen in Utrecht en hij is ook de man achter het Utrechtse filmhuis Louis Hartlooper Complex. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Herhaling van het gesprek op 13 april 1995 met de 55-jarige niet meer te genezen radio- en televisiemaker Gied Jaspars over het leven met een aangekondigde dood. Jaspars overleed op 14 februari 1996. Radio 1, 0.04-1.00u.