Supportersmaatregel?

Na rellen vijf jaar lang geen uitpubliek bij duels tussen Ajax en Feyenoord; maximaal 15.000 euro boete en tenminste tien jaar stadionverbod bij betreden van het veld van PSV. Proportionele maatregelen tegen voetbalvandalisten?

Pedro Salazar, woordvoerder PSV: ,,In overleg met KNVB, politie, gemeente en onze eigen juristen hebben we besloten een bedrag te vragen aan de overtreder en een stadionverbod op te leggen bij ernstige ordeverstoringen. Dit is een preventieve maatregel. PSV wil er geen geld aan verdienen. Het gaat om een boete oplopend tot maximaal 15.000 euro. Om een boete van 500 euro lachen supporters; dan staan ze een week later weer op het veld. De maatregel is maatschappelijk en juridisch verantwoord. In het verkeer krijg je ook een boete bij een overtreding. Niemand wordt toch gedwongen rotzooi te trappen? Als supporters zich gedragen en zich aan de regels houden, hebben ze nergens last van. Over het weghalen van het hek rond het veld zijn ze positief. Ik heb geen klachten gehoord over de sanctie bij overtreding.''

Frank Huizinga, woordvoerder voetbalbond KNVB: ,,Beide maatregelen hebben een andere achtergrond maar worden niet uitgevoerd als iedereen zich gewoon gedraagt. Morgen zijn de Feyenoord-supporters welkom. Mocht er toch sprake zijn van aantoonbaar gerelateerd supportersgeweld, dan hebben de burgemeesters de bevoegdheid een lange afkoelingsperiode in te voeren. Dat vinden alle betrokken partijen gerechtvaardigd. PSV voert een publieksvriendelijke maatregel in waar iedere supporter van profiteert. Dat steunt de KNVB van harte. Logisch dat de club harde eisen stelt. In Engeland krijgt men een levenslang stadionverbod en een zeer hoge geldboete bij het betreden van het veld. Dat beleid werkt daar goed.''

Een woordvoerder van burgemeester Opstelten (Rotterdam): ,,Het is helaas noodzakelijk. Deze waarschuwing (uitkomst van overleg tussen KNVB en burgemeesters Rotterdam en Amsterdam, red.) is van een dermate niveau dat burgemeester Opstelten ervan uitgaat dat supportersscharen elkaar niet meer bestrijden. Hij is de laatste die wedstrijden zonder uitpubliek wil laten spelen. De kracht van deze maatregel zit in het feit dat KNVB en clubs richting fans uitdragen dat voetbalvandalisme niet wordt getolereerd en er een zware sanctie aan hangt.''

Willem Anker, strafrechtadvocaat en fan Heerenveen: ,,Vijf jaar geen uitpubliek na rellen vind ik disproportioneel en heel rigoureus. Je pakt daarmee 45.000 trouwe, brave supporters van Ajax en Feyenoord. Voordeel van de maatregel bij PSV is dat het degene treft die zich ernstig misdraagt. Maatregelen nemen om individuele relschoppers eruit te pikken, is goed. De straf is hoog en ingrijpend, maar acceptabel. De gevolgen van supportersgeweld – tonnen schade door duels zonder publiek en imagoschade – zijn immers ook ingrijpend voor de club. Het voorstel van PSV verdient een kans.''

Stephan Steinmetz, coördinator Landelijk Informatiepunt Supportersprojecten: ,,Onze insteek is preventie en het voorkomen van rotzooi. Een goede bejegening van supporters als klanten, en niet als mogelijke daders, draagt bij aan een positieve sfeer. Het gaat om de juiste balans tussen verstandige repressie en een goede bejegening. Lastig in te schatten of de maatregel rond Ajax-Feyenoord een positief effect heeft. Het weghalen van het hek rond het veld van PSV is een goede stap: `Hekken maken gekken'. Begrijpelijk dat PSV dan ook maatregelen wil kunnen nemen. Vraag is of een boete van 15.000 euro effectief is. De ene supporter haalt het zo uit zijn zak, de ander heeft er jaren last van.''

Patrick Lodewijks, doelman van Feyenoord, oud-doelman van PSV: ,,Vijf jaar geen uitsupporters is lang. Vraag is hoe de situatie er daarna voor staat. Gevaar is dat een opgefokte sfeer ontstaat. Uit het verleden blijkt dat het moeilijk is supportersgroepen uit elkaar te houden. Deze maatregel is bewust genomen voor het afschrikeffect. Hetzelfde geldt voor de 15.000 euro boete bij het betreden van het PSV-veld. Is dat wel te controleren als een meute het veld op gaat?''

    • Pieter de Vries