South Austin Jug Band: Dark and Weary world

Geen versleten tuinbroek of blaaskruik te bekennen op deze plaat van de winnaars van de Bluegrass Award in Austin, eerder dit jaar. En, ondanks de titel, is dit ook al somber noch mat. Waar het merendeel van de bluegrass-muzikanten zich op hun platen verliest in technische brille is het een verademing om hier in de eerste plaats aardige liedjes te horen. De gitaren houden zich koest, maar de mandolinen buitelen bijna stiekem over en om elkaar. De groep heeft twee goede schrijvers in James Hyland en Will Dupuy, die hier ieder vier liedjes leverden, en waagt zich zelfs, en niet onverdienstelijk, aan `Lady Be Good' van George en Ira Gershwin. Maar beter voelen ze zich thuis bij `She Don't Care About Me' van Bruce Robison, wiens muziek qua gevoel en sfeer dan ook naadloos bij deze plaat aansluit. Meest merkwaardig is echter dat alle muziek hier weliswaar met het gebruikelijke bluegrass-instrumentarium wordt uitgevoerd, maar dat dit vijftal toch, mede dankzij producer Marvin Dykhuis, eigenlijk nooit echt als een bluegrassgroep klinkt. Zelfs niet als ze hier en daar in de jaren '40 lijken te vertoeven.

(Lucky Dice Music, www.luckydice.nl)

    • Bart Jippes