Ruiter Schröder redt Nederland

Het Nederlandse team van springruiters is bij het CHIO in Aken achter de Verenigde Staten tweede geworden in de landenwedstrijd. De goede klassing werd veiliggesteld door Gerco Schröder met het paard Monaco. Als laatste ruiter bleef hij foutloos, waardoor Nederland niet langer laatste staat in het klassement om de Super League. Daarmee is degratie voorlopig afgewend.

Het was in de Aachener Soers een spannende wedstrijd. In de eerste manche bleef een kwart van de 32 ruiters foutloos. Daaronder voor Nederland Jeroen Dubbeldam met Nassau en Gerco Schröder met Montreal. Dat grote aantal was voor parcoursbouwer Frank Rothenberger aanleiding een aantal hindernissen te verhogen, waardoor er in de tweede ronde maar vier combinaties foutloos bleven.

Dubbeldam had drie springfouten, evenveel als Leon Thijssen met Nairobi, die bovendien een strafpunt kreeg voor het overschrijden van de tijd. Harrie Smolders verbeterde zijn prestatie van de eerste manche door met één foutsprong de eindstreep te halen, terwijl hij in de eerste ronde met Oliver Q twee balken had afgeworpen.

Nederland stond daardoor met nog één ruiter te gaan in de tweede ronde op 21 punten en deelde de tweede plaats met Frankrijk, dat alle vier ruiters reeds in de piste had gehad.

Het betekende dat Schröder zich geen fout kon veroorloven. In dat geval zou Nederland terugzakken naar de zesde plaats. De ruiter uit Tubbergen liet alle palen en planken liggen en wist ook zonder natte hoeven de overkant van de brede sloot te halen. Daardoor bleef Nederland tweede in de wedstrijd en vormde Schröder samen met de Amerikaan McLain Ward het duo dat in beide manches foutloos bleef.

Schröder: ,,Ik ben de ring ingegaan met het idee het zo goed mogelijk te doen. Aan alle consequenties heb ik niet gedacht. Ik weet dat ik een fantastisch paard heb, dat super in vorm is. Dat het vervolgens lukte is prachtig. Toch heb ik het hier bepaald niet alleen gedaan. Er stond een echt team; we hebben het samen gedaan.''

Ondanks de goede prestatie van het Nederlandse team, dat in vrijwel dezelfde samenstelling aan de start kwam als een maand geleden bij het EK en daar brons won, is het nog niet vrij van degradatiezorgen. Nederland deed de laatste plaats over aan de Ieren, maar staat in de tussenstand zevende, met een half punt achterstand op de Belgen, maar met slechts 3,5 punt voorsprong op de Ieren.

Over twee weken is in het Canadese Calgary een hoog gedoteerde wedstrijd en over drie weken is in Barcelona de finale van de Super League. Ondanks de honderdduizenden dollars die in Calgary te verdienen zijn, gaat daar een reserveploeg naar toe, terwijl in Barcelona het team van `Aken' aan de start verschijnt. ,,We willen alles op alles zetten om in de Super League te blijven en daarvoor willen de ruiters graag offers brengen, aldus bondscoach Rob Ehrens.

    • Jacob Melissen