`Prijs huizen VS gevaar economie'

De stijgende huizenprijzen in de Verenigde Staten vormen het grootste gevaar voor de Amerikaanse economie. Dit zei Alan Greenspan, president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, gisteren tijdens een symposium in Jackson Hole dat gewijd is aan zijn eigen erfenis.

De Fed-topman haalde voor zijn doen hard uit naar investeerders en burgers die geloven dat de huidige economie minder risico met zich mee brengt. Greenspan wees speciaal op de bereidheid van investeerders om steeds hogere prijzen te betalen voor aandelen en op de enorm hoog opgelopen huizenprijzen. ,,Zo'n toename van waarde wordt door velen momenteel gezien als structureel en permanent'', aldus Greenspan die waarschuwde dat in het verleden is gebleken dat dit niet het geval is en dat de nieuw vergaarde rijkdom weer snel kan verdwijnen. Als investeerders voorzichtiger worden kunnen de prijzen op de aandelenmarkt en huizenmarkt gaan dalen'', aldus Greenspan.

De centrale bankier gaat in januari met pensioen, achttien jaar nadat hij de toppositie bij de Fed toegewezen kreeg. Greenspan spreekt dit weekend voor het laatst als centrale bankier tijdens het internationale jaarlijkse Fed-symposium in de staat Wyoming. Het symposium staat in het teken van de 79-jarige Greenspan en heeft als titel `Greenspan's legacy'.

Het was opvallend dat Greenspan de hoge huizenprijzen een groter gevaar vindt voor de economie dan de torenhoge olieprijs. De VS is de grootste olieconsument ter wereld en heeft ongetwijfeld last van de sterk gestegen olieprijs. Deze brak – vooral door de grote vraag uit de VS en China – de afgelopen weken door de grens van 66 dollar per vat en zou volgens analisten binnenkort boven de 70 dollar uit kunnen komen. Volgens Greenspan heeft de economie de olieprijs goed kunnen opnemen omdat de economie flexibeler is geworden en zich nu beter kan aanpassen aan wisselende omstandigheden.

Economen reageerden met gemengde gevoelens op de toespraak van de centrale bankier. ,,Greenspan geeft individuen een waarschuweing dat ze geraakt kunnen worden als rente plots rap stijgt of de huizenprijzen dalen'', zeiden economen tegen het persbureau Reuters. ,,Hij hijst de gele waarschuwingsvlag.''

Minder positief was Stephen Roach, de vooraanstaande econoom van zakenbank Morgan Stanley. ,,Zijn opmerkingen zijn wat gebalanceerder dan in het verleden. Ik mis echter nog altijd een uitleg wat de centrale bank moet doen om de valkuilen van het te veel leunen op overgewaardeerde bezittingen te ontwijken'', zei Roach tegen het persbureau Bloomberg.