Phil's Spectre II

De opnametechnieken die popproducer Phil Spector begin jaren zestig gebruikte hadden zo'n commercieel succes dat zijn `Wall of Sound' door velen gekopieerd werd. Het Britse verzamellabel Ace brengt na A Wall of Soundalikes nu een tweede compilatie uit met Spectorepigonen.

Jack Nitzsche, Al Kooper, Nino Tempo, David Gates: als ze al niet beroemd waren zouden ze het nog worden. Producers waren toen belangrijker dan zangers en vocale groepen. Maar er waren ook uitvoerende artiesten die wel overleefden, zoals Brian Wilson, hier met I Do uit 1963, destijds nooit op plaat verschenen.

Zelfs bij Motown werd Spector geïmiteerd: in 1966 door de jonge Brian Holland en Lamont Dozier (One Block From Heaven door Mary Wells), en het jaar daarop produceerde Smokey Robinson Wonderful Baby voor The Four Tops.

Curieus is Break Down And Cry van Kane & Abel, met een stem die (toen al!) als twee druppels water lijkt op die van Elvis in z'n Las Vegas-periode.

Behalve curiositeitswaarde (en de schat aan informatie in het boekje bij elk nummer) biedt deze verzameling ook prachtige, onterecht vergeten muziek, zoals onder meer Your Baby Doesn't Love You Anymore van Ruby & The Romantics, en Wishful Thinking van de altijd vreselijk onderschatte The Knickerbockers.

Phil's Spectre II: Another Wall Of Soundalikes. Ace Records CDHD 1059

    • Bart Jippes